Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων
Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποσκοπούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης.

Προτάσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη εισαγωγή και εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) που προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατέθεσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, με επιστολή του.

Ο κ. Κόλλιας, αφού εκφράζει τη θετική γνώμη του ΟΕΕ για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που αποσκοπούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης και δηλώνει τη στήριξη του Επιμελητηρίου στην προσπάθεια αυτή, προτείνει τα εξής:

  • Η πιλοτική εφαρμογή να λειτουργήσει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας λογιστικής χρήσης, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος αφενός μεν οι επιχειρήσεις και οι λογιστές - φοροτεχνικοί να αποκτήσουν εξοικείωση με τα νέα συστήματα και αφετέρου να επιλυθούν προβλήματα τεχνικά και διοικητικά που τυχόν παρουσιασθούν.
  • Ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών σε έσοδα και έξοδα, ανά περίπτωση γραμμής παραστατικού, είναι χρονοβόρα, προβληματική και θα δημιουργήσει μεγάλη καθυστέρηση στους λογιστές - φοροτεχνικούς.
  • Για το θέμα της επιβεβαίωσης των δεδομένων των τιμολογίων, να υπάρχει απαλλαγή των λογιστών - φοροτεχνικών από οποιαδήποτε ευθύνη. Άμεσα υπεύθυνες για τις συναλλαγές είναι αποκλειστικά οι υπόχρεες οντότητες.
  • Η μη επιβολή προστίμων για εύλογο χρονικό διάστημα, όχι μικρότερο του έτους, σε περίπτωση τροποιητικών ή εκπροθέσμων δηλώσεων μετά την πιλοτική εφαρμογή των λογιστικών αρχείων ΑΑΔΕ.
  • Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση να προηγηθεί των ηλεκτρονικών βιβλίων, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπισθούν τα τυχόν προβλήματα και το 2020 πρέπει να χαρακτηρισθεί ως έτος πιλοτικής εφαρμογής.
  • Η ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ να γίνεται ανά τρίμηνο (και όχι στο τελευταίο δεκαήμερο του αντίστοιχου μήνα). Τα λογιστικά αρχεία να ενημερώνονται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά αρχεία των βιβλίων που έχουν δημιουργηθεί από τους λογιστές - φοροτεχνικούς για όλες τις οντότητες στον επόμενο μήνα και στον μεθεπόμενο μήνα να γίνονται οι τροποποιήσεις τους σε περίπτωση λάθους ή παράλειψης.
  • Το τελευταίο τρίμηνο του έτους να κλείνει έως την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider