Μπόνους σε όσους ενταχθούν στο «λευκό» μητρώο εργοδοτών - Ποιοι μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπόνους σε όσους ενταχθούν στο «λευκό» μητρώο εργοδοτών - Ποιοι μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα
Τη δημιουργία «λευκού» μητρώου εργοδοτών με τις συνεπείς επιχειρήσεις, περιλαμβάνει διάταξη του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Για τους παραβατικούς εργοδότες έρχεται το «μαύρο» μητρώο.

Την δημιουργία «λευκού» μητρώου εργοδοτών με τις συνεπείς (φορολογικά και ασφαλιστικά) επιχειρήσεις περιλαμβάνει διάταξη του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα. Για τους παραβατικούς εργοδότες έρχεται το «μαύρο» μητρώο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «λευκό μητρώο» θα ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία. Ως μπόνους για την συμπεριφορά τους αυτή θα έχουν σημαντικές ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των τυπικά συνεπών εργοδοτών, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη της επιχείρησης.

Όσες επιχειρήσεις εντάσσονται σε αυτό, θα εξαιρούνται από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα επιβραβεύονται με μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.

Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο «λευκό» μητρώο θα ισχύσουν κριτήρια όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

«Μαύρο» μητρώο

Στο μεταξύ, στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιουργείται μητρώο επιχειρήσεων και εργοδοτών για την καταγραφή των παραβάσεων που αφορούν την αδήλωτη εργασία.

Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ θα είναι αρμόδιες για την τήρηση και άμεση ενημέρωσή του μητρώου, ενώ για όσους εντάσσονται σε αυτό, προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα και συστηματικοί έλεγχοι από τα αρμόδια συνεργεία των Επιθεωρητών Εργασίας για υποτροπιάζουσα παραβατικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider