Την «ετυμηγορία» της ΕΚΤ αναμένουν την Πέμπτη οι αγορές – Τι θα κάνει ο Ντράγκι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την «ετυμηγορία» της ΕΚΤ αναμένουν την Πέμπτη οι αγορές – Τι θα κάνει ο Ντράγκι
Διχασμένοι οι αναλυτές για την «ετυμηγορία» της ΕΚΤ. Τι προβλέπουν για επιτόκια και νέο QE.

Την «ετυμηγορία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένουν αυτή την εβδομάδα αναλυτές και επενδυτές, καθώς η αγορά προσδοκά μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, στη σκιά ενός μεγάλου αριθμού προκλήσεων.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, με τις προβλέψεις της αγοράς να προβλέπουν πως, λίγο καιρό προτού παραδώσει τα ηνία στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι θα ανοίξει το «οπλοστάσιό» του προκειμένου να στηρίξει την εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και σε νέο γύρο Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Μείωση επιτοκίων

Όπως προβλέπει ο Florian Hence, οικονομολόγος της Berenberg Βank, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης, στο -0,60%, από -0,40% που είναι σήμερα.

«Καθώς οι προκλήσεις και η αβεβαιότητα χτυπούν την πόρτα της Ευρωζώνης, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία», σχολιάζει η Shweta Singh, γενική διευθύντρια στην TS Lombard.

Όπως υποστηρίζει, αν υπάρξει μείωση επιτοκίων, δεν θα έχει πολλά οφέλη, καθώς τα επιτόκια κινούνται ήδη σε αρνητικά επίπεδα. Σύμφωνα με την ίδια, ένας νέος γύρος QE θα μπορούσε να τονώσει περισσότερο την οικονομία.

Νέο QE

Οι αναλυτές της TS Lombard εκτιμούν ότι ένα νέο QE θα έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του προηγούμενου QE, το οποίο είχε φτάσει στα 2,6 τρισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ χρειάζεται ένα QE μεγέθους τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ, προβλέπει από την πλευρά του ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet. «Εκτιμούμε ότι ένα νέο QE θα έχει 12μηνη διάρκεια και θα προβλέπει αγορές ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση», δηλώνει, ενώ παρουσιάζοντας τα εναλλακτικά σενάρια, εξηγεί: Το νέο QE της ΕΚΤ θα μπορούσε να προβλέπει και μικρότερο ποσό αγορών ομολόγων μηνιαίως, ως εξής: Αγορές ομολόγων 30 δισ. ευρώ για 18 μήνες, ή αγορές ομολόγων 25 δισ. ευρώ για 24 μήνες.

Όπως προειδοποιεί, ωστόσο, ο Ducrozet, ένας νέος γύρος Ποσοτικής Χαλάρωσης, ένα δεύτερο QE, μπορεί να κρύβει σημαντικές «εκπλήξεις», όπως πιθανή επέκταση των αγορών ομολόγων σε τραπεζικούς ή άλλους εταιρικούς τίτλους.

Σύμφωνα με τον Hence της Berenberg Βank, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο γύρο QE, με μηνιαίες αγορές ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ και με διάρκεια τουλάχιστον 12 μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider