Εξ αποστάσεως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις καθώς οι Θεσμοί αποχώρησαν χωρίς να έχει ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα. Το νέο ραντεβού Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση θα καθοριστεί αφού πρώτα οριστεί το επόμενο Eurogroup, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες σύμφωνα με τις δηλώσεις του Jeroen Dijsselbloem.

H ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ταχεία απεμπλοκή από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα και αναμένει το κλείδωμα της ημερομηνίας του επόμενου Eurogroup. Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο εκφράζει την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Το Βερολίνο από την άλλη, τηρώντας την παραδοσιακά σκληρή στάση του δηλώνει ότι αναμένει τη συμφωνία Αθήνας-δανειστών ενώ ευθυγραμμιζόμενο με το ΔΝΤ κάνει λόγο για ένα δεσμευτικό και μετρήσιμο εφεδρικό πακέτο.

Προς ένα πακέτο πολιτικής συμφωνίας

Πρόοδο στα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διαπιστώνουν ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM σε κοινή τους δήλωση, ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί πως πολλά θέματα είναι σε εκκρεμότητα. Παράλληλα, οι επικεφαλής των δανειστών δεν αναφέρουν πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

«Τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε μια δέσμη μέτρων πολιτικής που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος», αναφέρει η κοινή δήλωση.

«Όλα τα όργανα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τα κεντρικά γραφεία με τις αρχές και τα κράτη μέλη σχετικά με τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής», προσθέτει.

H Kομισιόν διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ως το 2018. Παράλληλα, θεωρεί ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς έχουν ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο και ότι το ζήτημα των εφεδρικών μέτρων μεταφέρεται σε πολιτικό επίπεδο και συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Moscovici: Δεν χρειάζεται λεπτομερής δέσμη προληπτικών μέτρων

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici, σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς «αυτήν την κατεύθυνση». Υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε ο Pierre Moscoviciεκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Θέλουμε το ΔΝΤ» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά, είπε και τόνισε: «Πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Είμαστε δημοκρατίες και πρέπει να το σεβαστούμε». Υπενθύμισε δε, πως η άποψη των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πως το πρώτο βασικό πακέτο μέτρων θα είναι «αρκετό» για να επιτύχει η Ελλάδα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Ο κ. Moscovici προειδοποίησε επίσης μιλώντας κατά των «καθυστερήσεων», τονίζοντας πως η «πρόοδος» που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι «καλύτερης ποιότητας» σε σχέση με «προηγούμενους μήνες ακόμα και χρόνια» και πως είναι άτοπο να «δίνεται μια εντύπωση κρίσης». «Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο 99% της συμφωνίας για το πρώτο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας, που ήρθε μετά από πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο».

Συνεχίζοντας, ο Moscovici εξέφρασε την άποψη ότι το Eurogroup είναι το σωστό πλαίσιο για να αναζητηθεί μια λύση στον εν λόγω μηχανισμό και πως δεν είναι στο συμφέρον κανενός η όποια καθυστέρηση. Όπως σημείωσε, είναι στην κρίση του Jeroen  Dijsselbloem πότε θα συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν οι συνθήκες που θα καταστήσουν αυτή τη συνάντηση «καρποφόρα».