Dijsselbloem: «Νομικές επιπλοκές» στα προληπτικά μετρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dijsselbloem: «Νομικές επιπλοκές» στα προληπτικά μετρα

Την εμπλοκή που προκαλεί η απαίτηση των δανειστών για θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων, ύψους 3 δισ. ευρώ, από την ελληνική Βουλή, παραδέχθηκε ο Jeroen Dijsselbloem, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για το επόμενο Eurogroup.

Σε δηλώσεις του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR επισήμανε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σειρά πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα αποτελούν ένα είδος εγγύησης» τόνισε και παραδέχθηκε ότι «νομικά, φαίνεται ότι το ζήτημα είναι λίγο περίπλοκο».

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ζήτημα των εφεδρικών μέτρων θα τεθεί σε επίπεδο Eurogroup. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ζήτημα του χρέους «υπερβαίνει» το επίπεδο της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώνεται επιτυχώς με συμφωνία στο πακέτο των αναγκαίων μέτρων.

Άγνωστη παραμένει, εν τω μεταξύ, η ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup, όπως επιβεβαίωσε η ίδια πηγή, παρά τις προσπάθειες του Jean Claude Juncker. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη το απόγευμα, υπογράμμισε ότι θα καταβάλει προσπάθειες, με αντίστοιχο κύκλο επαφών, προκειμένου να συνεδριάσει το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Juncker επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις απόψεις που εξέφρασε με τη χθεσινή ηχηρή παρέμβασή του, κατά την οποία χαρακτήρισε παράλογη και αντισυνταγματική την απαίτηση του ΔΝΤ για ψήφιση μέτρων εκ των προτέρων.

Ο Dijsselbloem σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον επιπλέον χρόνο, προκειμένου να διερευνήσουμε τις πιθανότητες της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Επανέλαβε, επίσης, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και εκτίμησε ότι αυτή θα επέλθει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Χθες το βράδυ, κατόπιν της συνάντησής του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Michel Sapin, ο Dijsselbloem, διαβεβαίωσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να συναντηθούν την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν για την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider