Επιμένει το ΔΝΤ στον προσδιορισμό των μέτρων - ρεζέρβα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει το ΔΝΤ στον προσδιορισμό των μέτρων - ρεζέρβα

Την ελληνική πρόταση για το διορθωτικό μηχανισμό δημοσιονομικών αποκλίσεων επεξεργάζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις παραμετρικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτόν.

Οι Θεσμοί αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων, ο φορέας πιστοποίησης των αποκλίσεων και οι αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών στην ενεργοποίηση των διορθωτικών μέτρων αποτελούν, σε αυτή τη φάση, τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Αν και στη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, διαπιστώθηκε σύγκληση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εν τούτοις επαναβεβαιώθηκαν ξανά οι μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ. Το Ταμείο συνεχίζει να επιμένει σε νομοθέτηση σκληρών μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων έως το 2018 και κυρίως περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί οι ενδεχόμενες αποκλίσεις να προκύπτουν στη βάση των ετήσιων ανακοινώσεων της Eurostat για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όμως θέλει οι αποκλίσεις να προκύπτουν από την αξιολόγηση των θεσμών.

Διαφωνία υπάρχει και στο μηχανισμό αυτόματων διορθώσεων με την ελληνική πλευρά να δέχεται την οριζόντια περικοπή δαπανών του προϋπολογισμού, αλλά να ζητά ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα επιλογής των κωδικών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάλι δεν το αποδέχεται αυτό.

Πάντως πηγές της Ευρωζώνης μεταδίδουν προσδοκία συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως υπάρχει τρόπος συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων, αρκεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει πιο εξειδικευμένα μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider