Σήμερα το τελικό «ναι» για το Ελληνικό - Άνοιξε το δρόμο χθες το ΚΑΣ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα το τελικό «ναι» για το Ελληνικό - Άνοιξε το δρόμο χθες το ΚΑΣ
Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό, μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προκαλούσε τριβές με την ανάδοχο εταιρεία στο Ελληνικό αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο το δρόμο για την επένδυση.

Κατά τη συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης, τα μέλη του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ της απάλειψης από την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί του όρου να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων και αποφάσισαν ομόφωνα να δώσουν το «πράσινο φως» για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ΚΑΣ συντάσσεται με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά την τροποποίηση αυτή, οι επενδυτές θα υποχρεούνται να καταθέτουν μελέτες αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές για παρεμβάσεις μόνο εντός των σημείων που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι και όχι για όλη την έκταση της επένδυσης.

Επιπλέον, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέτει αντίστοιχες μελέτες και για τις όψεις πολυώροφων κτηρίων που θα εφάπτονται με τους χώρους αυτούς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων, καθώς και έλεγχος των μορφών κτηρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία.

Το επόμενο βήμα είναι να συζητηθεί το ζήτημα κατά τη σμερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΜΝ), που είναι αρμόδιο για το θέμα των τεσσάρων κτηρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider