Στο Eurogroup «πετάει το μπαλάκι» ο Donald Tusk

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Eurogroup «πετάει το μπαλάκι» ο Donald Tusk

Τo ελληνικό αίτημα για διεξαγωγή Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ απέρριψε έμμεσα αλλά δημόσια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, o οποίος παρέπεμψε τη λύση του θέματος της αξιολόγησης στο Eurogroup.

Ηχηρό «όχι» στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου έστειλε την ίδια ώρα στην Αθήνα ο υπουργός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, διαμηνύοντας ότι δεν βλέπει λόγω σύγκλησης έκτακτης Συνόδου η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. «Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Der Tagesspiegel. Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συναντηθούν για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες για να αποτραπεί ένα νέο κύμα αβεβαιότητας για την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί, συμφώνησε ο Donald Tusk.

Σύμφωνα με το Reuters, o Tusk δήλωσε ότι μίλησε για αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε ότι θα ζητήσει Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ημερομηνία που θα γίνει το Eurogroup, όχι στο μακρινό μέλλον. Μέσα στις επόμενες ημέρες όχι εβδομάδες», δήλωσε ο Tusk σε δημοσιογράφους.

Τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα, αλλά και το ζήτημα του χρέους, είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν κατέληξαν σε αποτελέσματα οι συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως οι αξιώσεις του ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα στη Συνοδό Κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015. Στη βάση αυτή ζητά να υπάρξει νέα Σύνοδος που θα αποσαφηνίσει ουσιαστικά το ρόλο του Ταμείου, δεδομένου ότι αυτό θέτει διαρκώς προσκόμματα στη διαπραγμάτευση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ισχνή μελλοντική χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου δεν συνάδει με τον ισχυρό παρεμβατικό του ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Με τη στάση του το Ταμείο καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων, καθώς δεν επιτρέπει την «πολιτική διαπραγμάτευση» μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Γερμανία: Θα τηρηθούν οι διαδικασίες του Eurogroup

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι Θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Friederike von Tiesenhausen, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup. Το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει ώσπου αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα. Προφανώς εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για συνέχιση των συνομιλιών», τόνισε.

Η τυπική διαδικασία προβλέπει ότι οι Θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup είναι μετά το όργανο που αποφασίζει, προσθέτει. «Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας ότι και ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν υφίσταται», δήλωσε η κ. von Tiesenhausen.

Στην ερώτηση τι πιστεύει η Angela Merkel για την έκτακτη Σύνοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert διαμήνυσε ότι «εχουμε μια διαδικασία η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».

Όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, η κ. von Tiesenhausen επισήμανε ότι την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ υπήρξε συμφωνία μεταξύ των θεσμών και του Eurogroup ότι στους τέσσερις βασικούς τομείς της τρέχουσας αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα δάνεια», ταμείο αποκρατικοποιήσεων) υπήρξε πρόοδος αλλά ότι «είναι αναγκαίο και ένα πακέτο προληπτικών μέτρων για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει κάποιους στόχους του προϋπολογισμού».

Η τεχνική εφαρμογή εναπόκειται τώρα στις συνομιλίες θεσμών και Ελλάδας, συνέχισε η εκπρόσωπος του Wolfgang Schaeuble και προσέθεσε: «Υπήρξε σύμφωνη γνώμη μεταξύ όλων των συμμετεχόντων την Παρασκευή. Αυτή ήταν η συμφωνία των συμμετεχόντων στο Άμστερνταμ και για αυτό αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση αλλά η συμφωνία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», τόνισε.

Έμμεσο «άδειασμα» από τον Regling

Την ίδια στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κlaus Regling υποστηρίζει ότι το Ταμείο είναι σημαντικός εταίρος του ESM.

«Η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο και εξήρε τη συνεισφορά του Ταμείου στο έργο του ESM. «Στόχος των προγραμμάτων του ESM είναι να καταστούν οι εθνικές οικονομίες πιο ανταγωνιστικές και οι δημοσιονομικές πολιτικές πιο βιώσιμες» εξήγησε στη συνέχεια.

«Ο ESM αποτελεί ένα μέρος της απάντησης στην κρίση» συνέχισε και επισήμανε ότι η επιτυχία θα επέλθει μόνο εφόσον μεταρρυθμιστεί στο σύνολό της, η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των κρατών, διευκρίνισε ότι «τα χρήματα χορηγούνται μόνο υπό προϋποθέσεις, καθώς δίχως τη λήψη ορισμένων μέτρων, ουσιαστικά μεταθέτουμε τα προβλήματα στο μέλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider