Βομβαρδισμός καταγγελιών για «καταλήψεις παραλιών»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βομβαρδισμός καταγγελιών για «καταλήψεις παραλιών»
Οι «καταλήψεις παραλιών» από επιχειρηματίες που παραβιάζουν τους όρους των μισθωτηρίων συμβολαίων τους, αυξάνονται κάθε χρόνο, κάτι που λειτουργεί σε βάρος των παραθεριστών.

«Κρυφτούλι» με τα κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου παίζουν επιχειρηματίες στους οποίους έχει παραχωρηθεί η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Καταγγελίες που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως οι εν λόγω επαγγελματίες, ιδιοκτήτες beach bar, καντινών, αλλά και άλλων παρόμοιων χώρων, οι οποίοι έχουν πλειοδοτήσει από τις αρχές καλοκαιριού για να αναπτύξουν στις παραλίες ξαπλώστρες και ομπρέλες, παραβιάζουν συστηματικά τους συμβατικούς όρους και τοποθετούν τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες πέραν των οριοθετημένων περιοχών.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ελεγκτές των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου αξιοποιώντας πληροφορίες διενεργούν ελέγχους , ώστε να εφαρμοστούν οι σχετικές συμβάσεις και να εντοπιστούν αυθαιρεσίες, ωστόσο οι επιχειρηματίες – άγνωστο πως – ειδοποιούνται για την παρουσία τους και μαζεύουν – περιορίζουν εγκαίρως τις ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και τις συναφείς υποδομές, εντός του χώρου που έχουν μισθώσει.

Οι «καταλήψεις παραλιών» από επιχειρηματίες που παραβιάζουν τους όρους των μισθωτηρίων συμβολαίων τους, αυξάνονται κάθε χρόνο, κάτι που λειτουργεί σε βάρος των παραθεριστών που θέλουν να απολαύσουν τις παραλίες στις οποίες βρίσκονται οι σχετικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν παρότι από τον Απρίλιο του 2019 ισχύει αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει πως από το σύνολο της έκτασης της παραλίας, το 60% παραμένει ελεύθερο χωρίς ίχνος από ξαπλώστρες ή ομπρέλες. Ήτοι, μόνο το υπόλοιπο 40% μπορεί να αξιοποιηθεί για παραχώρηση.

Με το Ν. 4607/2019 το εμβαδόν που μπορεί να παραχωρηθεί στην κάθε επιχείρηση μειώθηκε στα 300 τετραγωνικά μέτρα, από το μέγιστο των 500 τετραγωνικών που ίσχυε έως πέρυσι. Μάλιστα, από το μέγιστο των 300 τετραγωνικών που μπορεί να παραχωρηθεί, πλέον με το νέο νόμο ορίζεται ότι το 40% θα μένει υποχρεωτικά ελεύθερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider