Μια ακόμα προειδοποίηση για ύφεση έχει πυροδοτήσει η μαζική στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια των ομολόγων, με τις καμπύλες των αποδόσεων των αμερικανικών και των βρετανικών κρατικών ομολόγων να έχουν αντιστραφεί. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο προειδοποιεί για την επερχόμενη ύφεση, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των διετών και δεκαετών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το μηδέν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, μετά τα ισχνά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τα χειρότερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία της Κίνας είχαν ήδη δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην αγορά. Τι κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο σήμερα, με στοιχεία που ανακοίνωσε η Γερμανία για τη δική της οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση.

Οι επενδυτές στρέφονται σε περιοχές της αγοράς ομολόγων που εξακολουθούν να προσφέρουν θετική απόδοση, που υπό κανονικές συνθήκες είναι τίτλοι πιο μακροχρόνιας ωρίμανσης που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, προκειμένου να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους από μια παγκόσμια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Όπως εξηγεί το Bloomberg, πρόκειται για μια δυσοίωνη εξέλιξη, διότι υποδηλώνει πως οι επενδυτές προτιμούν την ασφάλεια από το κέρδος.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 8 μ.β. στο 1,62% ενώ του 2ετούς κατά 3 μ.β. στο 1,63%. Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μ.β. στο 0,457% και του 2ετούς αυξήθηκε κατά 1 μ.β. στο 0,478%, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε υψηλότερα τόσο του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας (2%) όσο και των εκτιμήσεων των αναλυτών (1,9%).

Την επερχόμενη ύφεση «βλέπει» και το Reuters, το οποίο σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το 2008, που υπάρχει αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων των βρετανικών κρατικών ομολόγων, κάτι που παραδοσιακά αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη.