Μπαράζ ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Σε μαζικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις προχωρά η ΑΑΔΕ μεταξύ συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών και δηλώσεων Ε1-ΦΠΑ.

Σε συνδυαστική διασταύρωση δεδομένων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών με αντίστοιχα δεδομένα υποβληθέντων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ προχωρά η ΑΑΔΕ για τα φορολογικά έτη από το 2014 κι έπειτα.

Στόχος είναι ο εντοπισμός των επαγγελματιών που δεν δηλώνει στη φορολογική δήλωσή του και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε3 συναλλαγές που εμφανίζονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις φοροφυγάδων και φυσικά η επιβολή προστίμων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν για το έτος 2014 τα οποία εντάσσονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Elenxis, είναι εντυπωσιακά και διαβιβάζονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες για εξονυχιστικούς ελέγχους, εμπλουτίζοντας τη δεξαμενή στόχευσης υποθέσεων. Ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία των δεδομένων και για τα επόμενα έτη, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εσόδων ή ψευδούς δήλωσης δαπανών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Για τον καθορισμό της τελικής λίστας των προς έλεγχο επιχειρήσεων αναρτώνται στο σύστημα Elenxis υποθέσεις, ανά Ελεγκτική Υπηρεσία, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης με βάση την αξία των αποκλίσεων που εντοπίστηκαν (από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη) για το φορολογικό έτος 2014.

H τελική επιλογή των υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν γίνεται κατόπιν τεκμηρίωσης, τεχνικής προσέγγισης και επεξηγήσεων επί των αναρτημένων πληροφοριών.

Οι έλεγχοι σε επιτηδευματίες και εταιρείες πραγματοποιούνται μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων στις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, στις οποίες καταγράφονται όλα τα στοιχεία και τα ποσά τιμολογίων αγοράς ή πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά διενεργείται συνδυαστική διασταύρωση των δεδομένων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, με αντίστοιχα δεδομένα υποβληθέντων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σημαντικός αριθμός επαγγελματιών δεν δηλώνει στη φορολογική δήλωσή του και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε3 συναλλαγές που εμφανίζονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Πλέον, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο παραβάτης θα εντοπίζεται και μάλιστα ηλεκτρονικά.

Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα νέα στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τις εταιρείες και τους επαγγελματίες που θα βρεθούν στο ελεγκτικό στόχαστρο με προτεραιότητα σε όσες υποθέσεις εκτιμούν ότι έχουν μεγάλη βαρύτητα για την επίτευξη των στόχων των εσόδων, καθώς και για όσες υποθέσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι ελεγκτικές διαδικασίες και προέκυψαν νέα δεδομένα - στοιχεία από τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider