Νέα σελίδα στην οικοδομή και το real estate 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα σελίδα στην οικοδομή και το real estate 
Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, η εικόνα στην οικοδομή άρχισε να αλλάζει, ήδη, από τις αρχές του 2018. Το πρόβλημα είναι ότι η όποια ανάκαμψη καταγράφεται μέχρι τώρα είναι τοπική.

Ελπίδες για αλλαγή σελίδας στην οικοδομή και στην αγορά ακινήτων φέρνουν οι παρεμβάσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Επαγγελματίες και παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι μαύρες ημέρες της τελευταίας 10ετίας περνούν στο παρελθόν και ξεκινά μια περίοδος ανάκαμψης, η οποία όμως θα είναι αργή και εύθραυστη.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, η εικόνα στην οικοδομή άρχισε να αλλάζει, ήδη, από τις αρχές του 2018. Λόγω κυρίως της Golden Visa και του Airbnb άρχισαν να πραγματοποιούνται κάποιες ανακαινίσεις και ανακατασκευές σε ακίνητα. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και οι πρώτες οικοδομές, αν και τα νέα έργα παρέμειναν περιορισμένα τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος, καθώς οι κινήσεις των κατασκευαστών ήταν εξαιρετικά προσεκτικές.

Το πρόβλημα είναι ότι η όποια ανάκαμψη καταγράφεται μέχρι τώρα είναι τοπική. Αυξημένες τιμές και νέα έργα εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά εκεί που αγοράζουν οι ξένοι, ή όπου υπάρχουν προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης όπως το κέντρο και τα Νότια Προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ορισμένα νησιά. Σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη χώρα η εικόνα παραμένει απογοητευτικά και η όποια άνοδος των τιμών κατοικίας παρατηρείται είναι οριακή.

«Ανάσα» από την αναστολή του ΦΠΑ 24%

Θετικό βήμα για την αύξηση της ζήτησης θεωρείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Όμως, όπως εκτιμούν τα στελέχη της αγοράς, η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση είναι απαραίτητη για την έναρξη νέων κατασκευαστικών έργων. Και αυτό διότι η επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 24% σε νέες κατοικίες και κτήρια στρεβλώνει την αγορά ακινήτων υπέρ των παλαιότερων ακινήτων και αποτρέπει την υλοποίηση νέων επενδύσεων και νέων οικοδομών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα ΦΠΑ επιβάλλεται κατά την αγορά δευτερεύουσας κατοικίας σε ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος για τα νέα ακίνητα έναντι των παλιών στα οποία επιβάλλεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης (3%).

Για να γίνει κατανοητός ο θετικός αντίκτυπος του συγκεκριμένου μέτρου αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ απλά μια μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από το 24% που είναι σήμερα στο 13% μπορεί να φέρει επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει από 921 έως 3.650 θέσεις εργασίας.

Κίνητρα για τις ανακαινίσεις

Εκτός όμως από τα μέτρα για τις νέες οικοδομές σημαντική ώθηση αναμένεται και από το μέτρο της έκπτωσης φόρου της τάξης του 40%-50% επί των δαπανών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηρίων. Πρόκειται για μια κίνηση που εκτιμάται πως όχι μόνο θα ενισχύσει την οικοδομή καθώς και τη βιομηχανία και το εμπόριο οικοδομικών υλικών αλλά θα ανεβάσει και τα έσοδα του δημοσίου.

Και αυτό γιατί οι επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων έχουν ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, και έτσι η όποια αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα λόγω της έκπτωσης φόρου θα αντισταθμίζεται από τη τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.Το ΙΟΒΕ έχει υπολογίσει πως κάθε 1 εκατ. ευρώ επενδύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων αυξάνει συνολικά σε καθαρούς όρους το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,4 εκατ. ευρώ, την απασχόληση κατά 37 θέσεις εργασίας και τα έσοδα του Δημοσίου κατά 500.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider