Αγώνας δρόμου για το ΕΣΠΑ - Προχωράνε οι μικροπιστώσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγώνας δρόμου για το ΕΣΠΑ - Προχωράνε οι μικροπιστώσεις
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις. Ως βάση του θα είναι το νομοσχέδιο που προετοιμάστηκε από τον κ. Δραγασάκη.

Βασικό στοίχημα για το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η πλήρης απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, καθώς το ποσοστό απορρόφησης σε επίπεδο δαπανών σήμερα βρίσκεται μόλις στο 22%. Αυτό σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη σημαίνει πως μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούνται περί τα 5 δισ. ευρώ ετησίως.

«Ο στόχος είναι δύσκολος. Πρόκειται για έναν άθλο που πρέπει πάση θυσία να πετύχουμε», σημείωσε ο κ. Τσακίρης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αρμόδιων συντακτών. «Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε το ρυθμό ανάπτυξης και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ».

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Έρχονται οι μικροπιστώσεις

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις. Ως βάση του θα είναι το νομοσχέδιο που προετοιμάστηκε από τον κ. Δραγασάκη.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που απαγορεύεται ο θεσμός και τόνισε ότι για το πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρίνει ότι οι φορείς μικροχρηματοδότησης δεν θα πρέπει να εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και για τα θέματα που συζητά με τους τραπεζίτες. «Ζήτημα ποινικής ασυλίας δεν τίθεται. Μία άστοχη και ατυχής έκφραση μου παρερμηνεύτηκε και δημιούργησε μία στρεβλή εντύπωση. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να υπάρχει προστασία από κακόβουλες καταγγελίες που μπορούν να εκθέσουν τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Και αυτό θα το κάνουμε προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων εκ μέρους των τραπεζών για το κούρεμα ή τη διαγραφή δανείων», σημείωσε ο υπουργό προσθέτοντας πως «αν δεν αρχίσουν να βάζουν υπογραφές οι τραπεζίτες για ρυθμίσεις, τότε θα βαλτώσει η οικονομία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πολύ γρήγορα τις εκκρεμότητες», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ο ίδιος γνωστοποίησε σήμερα πως είναι σε εξέλιξη ένας συχνός διάλογος τόσο με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και απευθείας με τους διευθύνοντες συμβούλους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να διαμορφωθεί ένα πλέγμα ρυθμίσεων με στόχο να ξεμπλοκάρουν τα χρόνια ζητήματα.

Αλλάζει ο Εξωδικαστικός

Ένα απ’ αυτά είναι και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος, όπως επανέλαβε ο υπουργός θα αλλάξει. «Ένωση Τραπεζών και ΑΑΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία. Με την τριμερή επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει και τη δουλειά που γίνεται νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα υπάρχει συμφωνία απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Το μείζον είναι να μπορούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά με μία μικρή βοήθεια να γίνουν βιώσιμες, να μπορούν να παίρνουν αυτή τη βοήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως τόνισε το προηγούμενο μοντέλο του εξωδικαστικού «αποδείχθηκε αποτυχημένο» αφού, όπως τόνισε «λιγότερες από 50 εταιρείες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υπαχθούν σε αυτόν». Στις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες έχει μπει στο τραπέζι και το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών. Ένα ζήτημα για το οποίο οι τράπεζες ζητούν και απ’ το Δημόσιο να συμβάλει.

Απλοποίηση των διαδικασιών για επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών, ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την πρόοδο της αδειοδότησης και το που κολλάει μια επένδυση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Για τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης ότι αναμένεται η υποβολή του proof of funds από την ΟΝΕΧ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένονται οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Στη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την αγορά, εστίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν επενδύσεις R&D στη χώρα μας. Έμφαση, επίσης, έδωσε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να δημιουργηθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider