Πιθανό ένα νέο πρόγραμμα QE εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιθανό ένα νέο πρόγραμμα QE εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Τα παρεμβατικά επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα έως τουλάχιστον τα τέλη του α’ εξαμήνου του 2020.

Αμετάβλητα διατήρησε τα παρεμβατικά επιτόκια το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.

Αναλυτικότερα, τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παρέμειναν στο 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα. Παράληλλα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι τα παρεμβατικά επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα έως τουλάχιστον τα τέλη του α’ εξαμήνου του 2020.

Το πρόγραμμα επανεπενδύσεων θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είναι αναγκαία η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός σταθερά κάτω από επίπεδα του στόχου. Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση του στόχου με διαρκή τρόπο.

Τα μέτρα της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης νέας σειράς μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), θα συμβάλουν στη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών τραπεζικού δανεισμού και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον αναθέτεται στις σχετικές Επιτροπές του Ευρωσυστήματος να εξετάσουν τις διαθέσιμες επιλογές για τη δομή και το μέγεθος ενός πιθανού νέου προγράμματος QE.

Τα στοιχεία μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. στις αρχές Ιουνίου υποδηλώνουν ότι η ελάττωση της δυναμικής της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και το αδύναμο διεθνές εμπόριο εξακολουθούν να βαρύνουν τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ. Επιπλέον, η παρατεταμένη παρουσία αβεβαιοτήτων, που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες και η αυξανόμενη απειλή προστατευτισμού περιορίζουν το οικονομικό κλίμα, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης.

Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να είναι απαραίτητος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικών κινήτρων για να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν πολύ ευνοϊκές.

Οι επενδυτές αντέδρασαν αρχικά με μείωση της ισοτιμίας EURUSD κοντά στο 1,1110, ενώ στη συνέχεια ενισχύθηκε.Παράλληλα, οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν αρχικά, ενώ στη συνέχεια μειώθηκαν, η απόδοση των διετών γερμανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε κοντά στο -0,75% και το spread των εταιρικών ομολόγων αρχικά συρρικνώθηκε, ενώ στη συνέχεια διευρύνθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider