Πηγές ΕΚΤ: Δεδομένη η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πηγές ΕΚΤ: Δεδομένη η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Τέσσερις πηγές με γνώση της σχετικής συζήτησης ανέφεραν στο Reuters πως θεωρείται δεδομένη μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Δεδομένη θεωρείται η μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν τέσσερις πηγές με γνώση της σχετικής συζήτησης την Πέμπτη το βράδυ στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι επίσης ένα πιθανό σενάρο πιθανά.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η ΕΚΤ υπογράμμισε την ανάγκη για υιοθέτηση μιας εξαιρετικά υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα χαμηλά επίπεδα. «Το Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έδωσε έμφαση στη δυνατότητα επιλογών που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα και στην αποφασιστικότητά της να δράσει εάν οι προοπτικές για αύξηση του πληθωρισμού εξακολουθούν να μην συνάδουν με τον στόχο της ΕΚΤ. Για πρώτη φορά, αναθέτει στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος να διερευνήσουν τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της και ενδεχόμενα νέα μέτρα που ίσως χρειαστεί να λάβει.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης στα εξής επίπεδα:

  • στο 0% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.
  • στο 0,25% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης.
  • στο -0,40% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Όπως επίσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκιά της η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider