ΓΣΕΕ: Στοχευμένα μέτρα προστασίας της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΣΕΕ: Στοχευμένα μέτρα προστασίας της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης
Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζητά από τη νέα κυβέρνηση η ΓΣΕΕ.

Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζητά από τη νέα κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στις δηλώσεις Βρούτση για τον συνδικαλισμό και τις απεργίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στη Βουλή, αναφέρθηκε στην προώθηση του ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, καθώς και στην δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες για τις απεργίες.

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και άσκηση των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων ζητά η ΓΣΕΕ, δίνοντας έμφαση στην δημοκρατική λειτουργία των οργανώσεων και σωματείων εργαζομένων.

Στο μεταξύ, όπως υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των υποψηφίων προς εργασία σε όλη την ελληνική επικράτεια απαιτεί τη λήψη των στοχευμένων μέτρων στη βάση των παρακάτω πυλώνων:

1. Σταθερή και πλήρης εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις, προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα, εργασία με υγεία και ασφάλεια

2. Κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου στην αρμοδιότητα των εθνικών κοινωνικών εταίρων, αποκατάσταση του συνόλου του περιεχομένου και της καθολικής δέσμευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σεβασμός των αποτελεσμάτων της.

3. Δίκαιο, βιώσιμο και καθολικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Επαναφορά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

4. Σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών, της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και της άσκησης των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων. Εξασφάλιση της ανεμπόδιστης δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

5. Αποτελεσματική πρόσβαση σε ταχείες διαδικασίες επίλυσης των εργατικών διαφορών είτε διοικητικές (ελεγκτικοί μηχανισμοί) είτε δικαστικές. Ανεξαρτησία, ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του πρ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – ΕΦΚΑ.

6. Θεσμοθέτηση σε διαρκή βάση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος είχε καταργηθεί σε βάρος της προώθησης των εργατικών θέσεων και διεκδικήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.