Η λίστα της κυβέρνησης για τις επενδύσεις και την οικονομία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η λίστα της κυβέρνησης για τις επενδύσεις και την οικονομία
H κυβέρνηση ετοιμάζει 10 νομοσχέδια τα οποία θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2019. Τα τρία απ’ αυτά θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

Μειώσεις φόρων, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων αλλά και ένα πλέγμα αποκρατικοποιήσεων και μεγάλων έργων. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση ετοιμάζει 10 νομοσχέδια τα οποία θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2019. Τα τρία απ’ αυτά θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ αυτών και το πρώτο από τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση το οποίο θα περιλαμβάνει:

- Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Συγκεκριμένα, για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η μείωση θα είναι της τάξεως του 30%. Για 60.000 μέχρι 70.000 θα είναι 27%. Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%. Για 80.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ, θα είναι 20%. Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ η μείωση θα είναι 10%.
- Βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ. Το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%. Τέλος, διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει μέσα στο φθινόπωρο το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα διαμορφώνει την φορολογική πολιτική σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό σε αυτό θα προβλέπονται μια σειρά από ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί όπως η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24% που όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 και στη συνέχεια περαιτέρω μείωση στο 20%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και για:

  • Μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%.
  • Μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για το εισόδημα από το 22% στο 9%.
  • Σταδιακή κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος.
  • Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών από 20% στο 15%.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
  • Έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων.

Αδειοδοτήσεις με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα

Πέρα όμως από την φορολογική πολιτική το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αναλάβει το κρίσιμο κομμάτι της προώθησης των επενδυτικών σχεδίων που παραμένουν κολλημένα αλλά και την βελτίωση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων.

Στο πρώτο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ένταξη επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο και σε άλλα επενδυτικά εργαλεία. Για αυτό το λόγο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα νομοθετηθεί η χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών (σ.σ. από συμβουλευτικές εταιρείες) που θα προωθούν τις υποθέσεις σε συνεργασία με το Δημόσιο.

Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος αδειοδοτήσεων το οποίο θα συνδέεται με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που συνδέονται με την αδειοδότηση μιας επένδυσης. Το σύστημα θα σχεδιαστεί σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε πέντε πόλεις της Ελλάδας με στόχο να εφαρμοστεί πανελλαδικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider