Τέλος στις πλασματικές δαπάνες βάζει η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στις πλασματικές δαπάνες βάζει η κυβέρνηση
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαλείψει τις πλασματικές οροφές δαπανών που οδηγούν σε συστηματική υποεκτέλεση του προϋπολογισμού και οι οποίες έχουν καταγγελθεί ως επιζήμιες από τους θεσμούς.

Η περικοπή δαπανών όπως εξελίχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει πλέον τέλος. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα παρουσιάσει σήμερα στο πλαίσιο της ομιλίας του για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, το συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου στο σκέλος των πιστώσεων του προϋπολογισμού.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαλείψει καταρχήν τις πλασματικές οροφές δαπανών που οδηγούν σε συστηματική υποεκτέλεση του προϋπολογισμού και οι οποίες έχουν καταγγελθεί ως επιζήμιες από τους θεσμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στον τακτικό προϋπολογισμό του 2018 είχαμε υποεκτέλεση που προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ, κάτι που συνέβαλε στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της περυσινής χρονιάς.

Όπως καταδείχθηκε ήδη από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει άμεσα με όλα τα υπουργεία για να εξασφαλισθεί -και με το αναγκαίο περιθώριο ασφάλειας- η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2019. Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν εκτεταμένα τα εργαλεία της επισκόπησης δαπανών (spending reviews) και του προϋπολογισμού επιδόσεων (performance budgeting) και της αντίστοιχης μεταρρύθμισης στον έλεγχο των δαπανών, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση υιοθετεί καλές πρακτικές του παρελθόντος.

Τα εργαλεία αυτά θα αξιοποιηθούν στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης με στόχο, τόσο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών, όσο και τη δημιουργία πρόσθετου μόνιμου δημοσιονομικού χώρου που είναι αναγκαίος για τη μείωση του φορολογικού βάρους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου. Η ηγεσία του υπουργείου έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα με στόχο να εξοφλήσει το Δημόσιο χρέη 1,6 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες (από 2,1 δισ. που χρωστούσε στο τέλος Ιουνίου) μέχρι το τέλος του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια το μεγαλύτερο μέρος οφειλών σε προμηθευτές και εργολάβους του Δημοσίου και των ΟΤΑ να εξοφληθεί σε 16 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, με ρυθμό 100 εκατ. ευρώ, πέραν των νέων οφειλών που δημιουργούνται και θα εξοφλούνται εντός 90 ημερών από την ημέρα που κόβονται τα τιμολόγια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider