Πρώτα εμπέδωση της αξιοπιστίας και μετά μείωση των πλεονασμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτα εμπέδωση της αξιοπιστίας και μετά μείωση των πλεονασμάτων
Η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να ανοίξει μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και αφού θα έχει πιστοποιηθεί από τη Eurostat την άνοιξη του 2020 ότι το 2019 επιτεύχθηκε ο στόχος του πλεονάσματος.

Οι θεσμοί έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση σχετικά με το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως αποσαφήνισαν, πρώτα πρέπει να υπάρξουν δείγματα γραφής στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μετά να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το θέμα.

Η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να ανοίξει μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και αφού θα έχει πιστοποιηθεί από τη Eurostat την άνοιξη του 2020 ότι το 2019 επιτεύχθηκε ο στόχος του πλεονάσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στις αναφορές του για το 3,5% περιόρισε το χρονικό εύρος στο 2019 και στο 2020 ενώ ο στόχος με την υφιστάμενη συμφωνία είναι δεσμευτικός μέχρι και το 2022.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τον προϋπολογισμό του 2020 αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EwG στις 5 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί το Eurogroup του Ελσίνσκι στις 13 Σεπτεμβρίου, το πρώτο Eurogroup μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στο οποίο θα παρίσταται ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εντός του Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες έναν διπλό προϋπολογισμό: το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 - 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider