Συντάξεις χηρείας: Εντολή για την άμεση καταβολή των αυξήσεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις χηρείας: Εντολή για την άμεση καταβολή των αυξήσεων
H άμεση καταβολή των 45.000 συντάξεων χηρείας που εκκρεμούν από 1ης Ιουλίου, αποτέλεσε το θέμα έκτακτης σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την διοίκηση του ΕΦΚΑ.

H άμεση καταβολή των 45.000 συντάξεων χηρείας που εκκρεμούν από 1ης Ιουλίου, αποτέλεσε το θέμα έκτακτης σύσκεψης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας αναμένονταν με την πληρωμή του Ιουλίου (σε εφαρμογή του ν. 4611/2019), όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς ο ΕΦΚΑ επικαλέστηκε «τεχνικούς λόγους».

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωνε σε ανακοίνωσή του, οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων, θα ενσωµατωθούν στο σύστηµα πληρωµών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019).

Στη σημερινή σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας, όχι μόνο οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και ότι ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντηρίων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου, σε κάθε δε περίπτωση πριν από την επόμενη σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider