Ικανοποίηση στην Κύπρο από την αξιολόγηση της Fitch

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικανοποίηση στην Κύπρο από την αξιολόγηση της Fitch

Θα πρέπει να καταγραφούν με προσοχή οι επισημάνσεις των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης για την κυπριακή οικονομία, «διότι προδιαγράφουν το πλαίσιο των κινήσεων μας», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Οίκου Fitch, ο κ. Γεωργιάδης σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει πως «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η σημασία των θετικών αξιολογήσεων και του μεγάλου οφέλους που θα προκύψει από την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου».

Πρέπει την ίδια ώρα, συνεχίζει ο κ. Γεωργιάδης, «να καταγραφούν με προσοχή οι επισημάνσεις των Οίκων, οι οποίες προδιαγράφουν το πλαίσιο κινήσεων μας, στη μετά-Μνημονίου εποχή, που θα οδηγήσουν στην πλήρη και οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου στο `B+` με θετική προοπτική. Σύμφωνα με τον Fitch, η Κύπρος διανύει μια σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή μετά την κρίση στον τραπεζικό τομέα το 2013 και το πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Προσθέτει ότι η πρόωρη έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής το Μάρτιο του 2016 αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την πρόοδο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και την οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο σημειώνει πως ένας αριθμός παραγόντων επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου. Σε αυτούς συγκαταλέγει το χρέος της γενικής κυβέρνησης που βρισκόταν το 2015 κοντά στο 109%, μειώνοντας τη δυνατότητα απορρόφησης εγχώριων ή εξωτερικών σοκ, και την «εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα», με περιουσιακά στοιχεία τετραπλάσια του ΑΕΠ που, «υπονομεύει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider