Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - Θεσμών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - Θεσμών

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων μπαίνουν κυβέρνηση και Θεσμοί σήμερα το απόγευμα με σκοπό να κλειδώσει το πακέτο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ύψους 9 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα επιστρέψει το μεσημέρι από την Ολλανδία και αναμένεται ευθύς αμέσως να έχει επαφές με τους επικεφαλής των Θεσμών που έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της επιστροφής από την Ολλανδική πρωτεύουσα.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τη Μεγάλη Πέμπτη επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων, αλλά αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Σύμφωνα άλλωστε με τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Τσακαλώτος τα βασικά του πακέτου του καλοκαιριού έχουν συμφωνηθεί. Ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν να συζητηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Όπως διευκρίνισε, ο υπουργός η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ.

Δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των Θεσμών για το αποτέλεσμα και την απόδοση αυτών των μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να θεσμοθετήσει ένα πακέτο πρόσθετων παρεμβάσεων 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ.

Για την γεφύρωση της διαφοράς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων υπό αίρεση, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, παρόλο που δεν μπορούν να νομοθετηθούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Αγκάθι παραμένει το χρέος

Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η διαχείριση του χρέους, δεδομένου ότι με τα μέτρα 9 δισ. ευρώ λαμβάνονται πρόνοιες ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 να είναι στο 3,5% του ΑΕΠ -και αυτό το μέγεθος να καταστεί μια ξεκάθαρη αφετηρία για τη σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους-, ωστόσο η εφαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει σε ορίζοντα πέρα της πενταετίας και μόνον όταν οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους υπερβούν ένα δεδομένο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε στην ελάφρυνση του χρέους» και το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας μια μεταστροφή της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί πλέον να αποκομίσει κανένα πολιτικός όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς αυτή δεν θα συντελεστεί σίγουρα εντός της τρέχουσας θητείας της, πλέον η κυβέρνηση ομιλεί για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσε ως το Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider