Dijsselbloem: Μην περιμένετε συμφωνία σήμερα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dijsselbloem: Μην περιμένετε συμφωνία σήμερα

«Μην περιμένετε συμφωνία σήμερα», δήλωσε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί ο Jeroen Dijsselbloem.

Όπως ανέφερε «θα συζητήσουμε για την Ελλάδα σήμερα ακούμε καλές ειδήσεις από την Αθήνα, ας δούμε που βρισκόμαστε. Aν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπιστώσουν πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε μπορούν συζητήσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Εφικτή και απαραίτητη για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη χαρακτήρισε την ελληνική συμφωνία ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici. «Είμαστε κοντά», είπε.

Πιο συγκρατημένη στις δηλώσεις της ήταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde, η οποία μίλησε για πρόοδο, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη.

Την θέση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Η τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο στην Ελλάδα» υποστήριξε ο Schaeuble, ο οποίος αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε η Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, είπε πως «τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα ελέγχθηκαν από τους θεσμούς της ΕΕ».

Ο Schaeuble υποστήριξε ότι μίλησε με τη Lagarde για το θέμα του χρέους, τονίζοντας ότι θα βρεθεί μια λύση.

Θετική χαρακτήρισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, M. Sapin, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup ανέφερε ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά.

Υπάρχει όμως ακόμη δουλειά μπροστά μας για την Ελλάδα, ανέφερε.

H Aυστρία απορρίπτει haircut του χρέους

Κατά του haircut του ελληνικού χρέους τάχθηκε σε δηλώσεις προσερχόμενος στο Eurogroup ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Ηans Jorg Schelling.

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν σημάδια ότι το ελληνικό έλλειμμα είναι χειρότερο του εκτιμώμενου και σημειώνει ότι δεν αναμένει να λάβει χώρα ειδική συνάντηση για την Ελλάδα».

Το σημερινό Eurogroup πραγματοποιείται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Άμστερνταμ, γνωστό ως και Scheepvaartmuseum, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά από την παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τα θεσμικά όργανα.

Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωομάδα να κλείσει τώρα η αξιολόγηση στη βάση της συμφωνίας του Αυγούστου, δηλαδή με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018 και θα ξεκαθαρίσει πως συζητά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων μόνον στον προϋπολογισμό του 2018 που θα καταρτιστεί στο τέλος του 2017 και μόνο εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες και χρονικά οριοθετημένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2015 και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας το 2016 και το 2017. Θα προσπαθήσουν δε να «αναχαιτίσουν» τις αιτιάσεις της Γερμανίας και των λοιπών σκληρών της Ευρωζώνης που για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ζητούν η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και το πρόσθετο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, ώστε να προσδιορισθεί η ρύθμιση του χρέους και να ακολουθήσει μετά η εκταμίευση.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος ήδη από την Πέμπτη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Martin Schulz, τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici και τον Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande. Στο πλαίσιο των συνομιλιών αυτών ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ φέρεται να τόνισε και την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider