«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας τα επιτόκια ο Draghi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας τα επιτόκια ο Draghi

Τη διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα ακόμη επίπεδα, για μια μακρά χρονική περίοδο, προανήγγειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Όπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι ευρύτερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί, όμως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία παραμένει, επηρεάζοντας, όπως είναι φυσικό, την Ευρωζώνη.

Κοιτάζοντας μπροστά, συνέχισε ο Draghi, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα κατάλληλο επίπεδο «εξυπηρετικής νομισματικής πολιτικής», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%.

Ο Draghi επαναδιατύπωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να κάνει χρήση «κάθε διαθέσιμου εργαλείου που εμπίπτει στα όρια της αποστολής της», προκειμένου να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

Αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Draghi εκτίμησε πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να ισχυροποιείται, ενώ υπεραμυνόμενος των δράσεων της ΕΚΤ, τόνισε πως «τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας στηρίζουν την ανάπτυξη».

Εμμένοντας στην πάγια θέση του, ο Draghi επαναλαμβάνει πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να «τα κάνει όλα μόνη της», σηκώνοντας το βάρος της ασκούμενης πολιτικής.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να παραμείνουν πιστές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, αλλά και ταυτόχρονα να στραφούν στην υιοθέτηση πιο φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο κεντρικός τραπεζίτης διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, ο Draghi γνωστοποίησε πως τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι αγορές εταιρικών ομολόγων.

Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ο ισχυρός άντρας της Φρανκφούρτης επισημαίνει πως θα συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες, αλλά αναμένεται να αρχίσει να κινείται ανοδικά στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ακόμη πιο ανοδικά το 2017 και το 2018.

Καμία συζήτηση για «τα χρήματα από το ελικόπτερο»

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα «τα χρήματα από το ελικόπτερο», ο Draghi απάντησε αρνητικά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ποτέ δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Να σημειωθεί εδώ πως η έκφραση «helicopter money» αναφέρεται στο ύστατο εργαλείο νομισματικής πολιτικής που έχει στα χέρια της μια κεντρική τράπεζα: το τύπωμα χρήματος. Σκεφτείτε ένα ελικόπτερο που ρίχνει χρήματα από τον ουρανό: ουσιαστικά πρόκειται για μια μόνιμη μορφή ποσοτικής χαλάρωσης που μοιράζει χρήματα (χωρίς αντάλλαγμα) στους καταναλωτές με στόχο την τόνωση της ζήτησης.

«Η ΕΚΤ δεν υπακούει στους πολιτικούς»

Ερωτηθείς για την έντονη κριτική που ασκεί η Γερμανία στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο Draghi αποφάσισε να στείλει ηχηρό μήνυμα στο Βερολίνο, υπεραμυνόμενος της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. «Η ΕΚΤ υπακούει στους νόμους και όχι στους πολιτικούς», τόνισε, ανεβάζοντας τους τόνους και στρεφόμενος επί της ουσίας, κατά των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

«Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ λαμβάνονται ομοφώνως και η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως οι πολιτικές που ασκεί η ΕΚΤ είναι αναγκαίες, ενώ επιβεβαιώνεται πως «αποδίδουν καρπούς».

«Αμοιβαία επωφελής η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ»

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί η παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Draghi χαρακτήρισε «αμοιβαία επωφελής την παραμονή της χώρας στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα όμως παραδέχθηκε πως οι ανησυχίες για τον κίνδυνο του Brexit έχουν πυροδοτήσει νέο γύρο αβεβαιότητας και αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider