ΔΝΤ: Αναποτελεσματικά τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας της Ελλάδος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Αναποτελεσματικά τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας της Ελλάδος
Στα πλαίσια της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης οι θεσμοί έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα, τόσο για το πτωχευτικό καθεστώς, όσο και για το πλαίσιο αφερεγγυότητας που έχει υιοθετήσει η χώρα μας.

Ως μη αποτελεσματικά χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα, σε ειδική έκθεση που δημοσίευσε χθες για την ευρωζώνη.

Στην έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Ενίσχυση της ζώνης του ευρώ: Ο ρόλος των εθνικών διαρθρωτικών μεταρρύθμισαν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας», τονίζεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας των χωρών της ζώνης του ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης των αφερέγγυων επιχειρήσεων είναι έγκαιρες και προβλέψιμες και δεν αποθαρρύνουν υπερβολικά την ανάληψη κινδύνων από τους επιχειρηματίες.

Στο σημείο αυτό, στην έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα λαμβάνει κακή βαθμολογία ως προς την αποτελεσματικότητα του καθεστώτος αφερεγγυότητας της, ενώ η Ολλανδία λαμβάνει κακή βαθμολογία ως προς την ευελιξία που δείχνει στην αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πλαίσια της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης οι θεσμοί έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα, τόσο για το πτωχευτικό καθεστώς, όσο και για το πλαίσιο αφερεγγυότητας που έχει υιοθετήσει η χώρα μας.

Στην έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι θεσμοί στις 5 Ιουνίου αναφέρεται πως «στο πλαίσιο της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν κατά τρόπο συνολικό, εντός των επόμενων μηνών, τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας. Οι ελληνικές αρχές πρότειναν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα είτε μέσω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είτε μέσω ομάδας εργασίας. Παρόλο που δεν έχει παραληφθεί καμία πρόταση μέχρι στιγμής, δεσμεύτηκαν να υποβάλουν πιο συγκεκριμένη πρόταση προσεχώς».

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως οι αλλαγές στα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας θα γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση και θα πρέπει να αναμένονται από το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider