Ελληνικά ομόλογα: 8 στις 10 συναλλαγές αφορούν αγορές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικά ομόλογα: 8 στις 10 συναλλαγές αφορούν αγορές
Το Μάιο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα ήταν περίπου στα 230 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο έχει ήδη ανέλθει στα 280 εκατ. ευρώ.

Το ράλι στην αγορά ομολόγων οδηγεί πολλούς επενδυτές να θεωρούν πως η προοπτική ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι πολύ μεγάλη και πως οι τιμές των μετοχών δεν έχουν ακόμη βρει ταβάνι.

Χθες το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομόλογου, επέστρεψε στα επίπεδα του Μαρτίου 2010 και διαμορφώθηκε στις 294 μονάδες. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στο 2,669%, επίπεδα που αποτελούν ιστορική χαμηλή απόδοση. Η δε απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,535%.

Η πτώση των αποδόσεων οφείλεται στις ακατάπαυστες αγορές ελληνικού χρέους από επενδυτές. Είναι ενδεικτικό πως από τις συναλλαγές που διενεργούνται στην ΗΔΑΤ τις τελευταίες ημέρες το 83% αφορά σε εντολές αγοράς και το 17% σε εντολές πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία φορά που το spread των ελληνικών χρεογράφων ήταν στις 294 μονάδες η Ελλάδα είχε πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ+. Σήμερα η αξιολόγηση της χώρας μας είναι μόλις στο Β+, αλλά αυτό δεν πτοεί τους επενδυτές.

Αυτό άλλωστε προκύπτει από την αξία των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά. Το Μάιο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα ελληνικά ομόλογα ήταν περίπου στα 230 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο έχει ήδη ανέλθει περίπου στα 280 εκατ. ευρώ.

Για ιστορικούς και μόνο λόγους πρέπει να αναφερθεί πως στις 13 Μαρτίου 2010 ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρισκόταν στις 2.049,36 μονάδες, επίπεδα που απεικόνιζαν το ρίσκο της χώρας εκείνη την περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider