ΔΝΤ: Νέα αξιολόγηση της Ελλάδας μόλις σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Νέα αξιολόγηση της Ελλάδας μόλις σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση
«Θέλουμε να περιμένουμε να διεξαχθούν οι εκλογές προκειμένου να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαβούλευση του άρθρου 4», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις.

«Μετά τις εκλογές το ΔΝΤ θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αποστολή αξιολόγησης της Ελλάδας», εξήγησε, σήμερα Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς για το χρόνο έλευσης του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προκειμένου να διεξάγει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου, δεδομένου ότι οι πρόωρες εκλογές θα λάβουν χώρα στις 7 Ιουλίου, ο Ράις ανέφερε πως προς το παρόν δεν μπορεί να απαντήσει για συγκριμένες ημερομηνίες.

«Θέλουμε να περιμένουμε να διεξαχθούν οι εκλογές προκειμένου να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαβούλευση του άρθρου 4», ανέφερε σχετικά.

Ο Ράις κλήθηκε να σχολιάσει και την αναφορά που έκανε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ.

«Θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων πριν αυτό προχωρήσει περαιτέρω», ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Σήμερα το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του άρθρου 4 για τη ζώνη του ευρώ, η οποία αφορά διασταλτικά και την Ελλάδα. Η εν λόγω έκθεση, την οποία την παρουσίασε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ από το Λουξεμβούργο, αναφέρει μεταξύ άλλων πως χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος δεν έχουν επαρκώς ανακάμψει και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν χαλαρώσει τη δημοσιονομική τους πολιτική.

Κατά το ΔΝΤ, η συνεχιζόμενη υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό απαιτεί παρατεταμένη νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, αν και αυτό δεν είναι χωρίς κινδύνους. Αναφέρει δε πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί, πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απογοητεύει και πως έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των ανισορροπιών.

Τέλος, το ΔΝΤ βλέπει τρεις σοβαρούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παρατεταμένες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, για τον κίνδυνο εντός άτακτου Brexit, αλλά και για ενδεχόμενη αποτυχία των χωρών με υψηλό χρέος να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους αποθέματα και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider