Κάτω από τις 300 μονάδες το spread – Μετά από 9 ολόκληρα χρόνια

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω από τις 300 μονάδες το spread – Μετά από 9 ολόκληρα χρόνια
Μπορεί η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων να είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ωστόσο σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους έχει ξεπεραστεί.

Χρειάσθηκαν 3.374 ημέρες, ήτοι 9 χρόνια, δύο μήνες και 26 ημέρες προκειμένου το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομόλογου, να υποχωρήσει κάτω από τις 300 μονάδες.

Χθες το spread (που στην ελληνική αποδίδεται και ως ασφάλιστρο κινδύνου) βρέθηκε στις 299 μονάδες, επίπεδα που τελευταία φορά είχε καταγράψει στις 17 Μαρτίου 2010. Πώς έγινε αυτό;

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε χθες έως το 2,731%, επίπεδα που αποτελούν ιστορική χαμηλή απόδοση. Η δε απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υπεχώρησε χθες έως το 1,574%, όταν το ιταλικό πενταετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 1,6%.

Με τις αγορές να χορεύουν στους ρυθμούς του εμπορικού πολέμου και την αβεβαιότητα λόγω του πολιτικού χάους του Brexit να τρομάζει τους επενδυτές, το κρατικό χρέος χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης, όπως τα γερμανικά ομόλογα, παραμένει το ύστατο καταφύγιο για τους επενδυτές. Η διαρκής υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου αναφοράς (χθες στο -0,24%) συμπαρασύρει όλα τα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ και από τη συγκυρία αυτή βγαίνει κερδισμένη και η Ελλάδα.

Μπορεί η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων να είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ωστόσο σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους έχει ξεχασθεί ή ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ για την αειφορία του χρέους, το δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο όταν το πρωτογενές ισοζύγιο που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του χρέους είναι οικονομικά και πολιτικά εφικτό, τόσο υπό το βασικό σενάριο, όσο και υπό το δυσμενές σενάριο (realistic shock scenarios), έτσι ώστε το επίπεδο του χρέους να είναι συνεπές τόσο με ένα αποδεκτά χαμηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης του, όσο και με τη διατήρηση της δυνητικής ανάπτυξης της οικονομίας σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Πολύ απλά αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει πιστή στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει βιώσιμα επίπεδα αναχρηματοδότησης του χρέους της. Άλλωστε τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιταλία επιβεβαιώνουν πως οι αγορές είναι αυστηρός κριτής και δεν θεωρούν τίποτε δεδομένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider