H Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα δηλώνει ο Jean-Claude Juncker

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα δηλώνει ο Jean-Claude Juncker

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και σημειώνει ότι αυτή είναι μια πρόταση που δεν θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν και θα την εξετάσει σοβαρά μόνο αν εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ και το euro2day.gr ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, και να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία. Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν κάτι που έχει αναφέρει στην κατ ιδίαν συνάντηση του με την Christine Lagarde στη Ουάσινγκτον.

Ο Jean-Claude Juncker λέει ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του, λέει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά» και διαμηνύει ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για automatic reprofiling θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας. Παραδέχεται ότι ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην Ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη όμως, παρά το ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider