Στα άδυτα της ελληνικής κρίσης: Τι αποκαλύπτει το νέο βιβλίο του ESM

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα άδυτα της ελληνικής κρίσης: Τι αποκαλύπτει το νέο βιβλίο του ESM
Το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει δωρεάν και ηλεκτρονικά την Πέμπτη τιτλοφορείται «Safeguarding the euro in times of crisis: The inside story of the ESM».

Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο με θέμα τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, στο οποίο η Ελλάδα κατέχει «εξέχουσα» θέση, θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Πέμπτη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική μορφή, δωρεάν, τιτλοφορείται «Safeguarding the euro in times of crisis: The inside story of the ESM» ή «Διαφύλαξη του ευρώ σε καιρούς κρίσης: Η ιστορία με τα μάτια του ESM», σε ελεύθερη απόδοση. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στην ελληνική κρίση είναι αφιερωμένα τα έξι από τα 40 κεφάλαια του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει τις μαρτυρίες 30 προσώπων-κλειδιά στην αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών που απείλησαν σοβαρά τη συνοχή της Ευρωζώνης -και φυσικά την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του ESM, πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία με μετασχηματισμό του EFSF το 2013, πώς το νέο ταμείο «διέσωσε» με τα κεφάλαιά του τα κράτη που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της πολυετούς κρίσης και πώς διαμορφώνεται το όραμα των μελών του για το μέλλον με τη σύσταση ενός «ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου».

Τα κεφάλαια που αφορούν ειδικά στην Ελλάδα αφορούν στο ξέσπασμα της κρίσης και την «κρούση του συναγερμού», το πρώτο μνημόνιο, το «μεγάλο λάθος» του δεύτερου μνημονίου, την αποτροπή του Grexit -κυριολεκτικά- την τελευταία στιγμή, την αλλαγή σελίδας με το τρίτο μνημόνιο και την ελάφρυνση του χρέους που επικυρώθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους πριν από ένα έτος περίπου.

Στους αξιωματούχους που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και έχουν συνεισφέρει στη συγγραφή του βιβλίου περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κριστίν Λαγκάρντ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Στουρνάρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Τόμας Βίζερ, Μάριο Σεντένο, Γερούν Ντάισελμπλούμ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Όλι Ρεν και πολλοί ακόμη.

Το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή, στον ιστότοπο του ESM την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider