Αχτσιόγλου: Θα υπάρξουν διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αχτσιόγλου: Θα υπάρξουν διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και το 2021
«Στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», κατήγγειλε η υπουργός Εργασίας.

Για διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021, αλλά και για επαναφορά αρμοδιότητας καθορισμού του στους κοινωνικούς εταίρους από το 2022», δεσμεύθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την ομιλία της στο Μέγαρο Μουσικής.

Εξηγώντας πως «στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε πως «η προστασία της εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μια αντίληψη κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική».

Όπως είπε η υπουργός, η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία 26% (60% στους νέους) και κατώτατο μισθό μειωμένο κατά 22% (32% για τους νέους), συλλογικές διαπραγματεύσεις παγωμένες και αδήλωτη εργασία στο 20%.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικά πράγματα αλλά «έφτασε μέχρι το μέσο της διαδρομής καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλουμ δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, ενώ καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπάρχουν 11 κλαδικές συμβάσεις. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 9%.

«Ακόμα και σήμερα η ΝΔ θεωρεί ότι η περίοδος των απορρυθμίσεων εργασίας αποτελούσε περίοδο θετικών μεταρρυθμίσεων» κατήγγειλε. Πρέπει να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας, την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, την κατάργηση του Επιδόματος Ανεργίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μιλώντας για τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία στο μέτωπο των εργασιών, η Έφη Αχτσιόγλου δεσμεύθηκε για:

-Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας.

-Μείωση ανεργίας γυναικών στο 10%.

-Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας.

-Διαδοχικές αυξήσεις κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021 και επαναφορά αρμοδιότητας καθορισμού τους στους κοινωνικούς εταίρους από το 2022.

-Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες αμοιβές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider