Για ποιους δανειολήπτες θα επιδοτείται η δόση του στεγαστικού τους δανείου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για ποιους δανειολήπτες θα επιδοτείται η δόση του στεγαστικού τους δανείου
Επιδότηση δόσης για 45.000 δανειολήπτες που είχαν λάβει τραπεζικό στεγαστικό δάνειο από τον τ. ΟΕΚ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επιδότηση δόσης για 45.000 δανειολήπτες που είχαν λάβει τραπεζικό στεγαστικό δάνειο από τον τ. ΟΕΚ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η νομοθετική ρύθμιση αφορά όσους εργαζομένους έλαβαν έως και το 2014 δάνεια από τράπεζες που προορίζονταν για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση, την επέκταση, ή την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και ο πρ. ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.

Οι 45.000 οφειλέτες αυτής της κατηγορίας που εξακολουθούν να χρωστούν και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αν δεν πληρώσουν, θα επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ – που έχει καταστεί καθολικός διάδοχος του τ. ΟΕΚ – μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Η επιδότηση – το ύψος οποίας μένει να διευκρινιστεί με υπουργική απόφαση – θα δίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως εισόδημα, αξία κύριας κατοικίας και συνολικής ακίνητης περιουσίας, ύψος καταθέσεων κ.α.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι περίπου 62.000 δανειολήπτες του τ.ΟΕΚ, μετά από αίτησή τους, έτυχαν πλήρους διαγραφής της οφειλής τους.

Συγκεκριμένα υπήρξε διαγραφή οφειλών, όσων το συνολικό χρέος ήταν μέχρι 6.000 ευρώ, απόφαση που αφορούσε 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες του Οργανισμού.

Επίσης θεσπίστηκε διαγραφή υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν καταβάλει ήδη το 60%, διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που δεν είχαν εισπραχθεί, καθώς και επαναπροσδιορισμό του ύψους της οφειλής με εκπτώσεις που ξεκινούσαν από 15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider