Τη δημιουργία μιας κοινής, διεθνούς πλατφόρμας με στόχο να προσφερθεί βοήθεια στις φτωχότερες χώρες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ανακοινώθηκε ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει το κύμα αποκαλύψεων των Panama Papers στοχεύει να «αναπτυχθούν κατάλληλα εργαλεία για τις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τη φορολογία των μεγάλων εταιρειών», αναφέρουν οι τέσσερις οργανισμοί σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι αναπτυσσόμενες χώρες καταγράφουν διαφυγόντα φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, εξαιτίας των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες για να αποφεύγουν την καταβολή φόρων και για να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Η νέα πλατφόρμα του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ και του ΟΟΣΑ θα επικεντρωθεί στη δημιουργία αποτελεσματικών φορολογικών συστημάτων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον διατυπώθηκε ηχηρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διάβρωσης της φορολογικής βάσης, αλλά και για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των φορολογικών αναντιστοιχιών και για να αυξηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 διεμήνυσαν εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αποκλείουν την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που δεν συνεργάζονται στις προσπάθειες να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα «μέτρα αμυντικού χαρακτήρα».

Η νέα πλατφόρμα θα πραγματοποιεί συνόδους τρεις φορές τον χρόνο στο περιθώριο διαφόρων άλλων συνόδων, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.