Τσακαλώτος: Η Κομισιόν έχει άδικο για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Η Κομισιόν έχει άδικο για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Την άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία στις δημοσιονομικές προβλέψεις της σε σχέση με τους θεσμούς, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι σαφές ότι η Κομισιόν έχει άδικο». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ξόρκισε» την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ότι λόγω των προεκλογικών παροχών του Μάιου η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει δημοσιονομικό κενό έως 2,5 δισ. ευρώ για εφέτος και προειδοποιεί πως το πακέτο μέτρων της διετίας 2019 - 2020 μπορεί να φτάσει αθροιστικά ακόμα και τα 5,8 δισ. ευρώ, ανοίγοντας μαύρη τρύπα στα πρωτογενή πλεονάσματα και απειλώντας τόσο τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους όσο και τις προσπάθειες αυτόνομης χρηματοδότησης από τις αγορές.

Ωστόσο, μιλώντας στην τηλεόραση του Open χθες τα μεσάνυκτα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει δίκαιο και όχι οι θεσμοί. «Εμείς επιβεβαιωθήκαμε για τρία συνεχόμενα χρόνια. Ποιοι έχουνε μεγαλύτερη αξιοπιστία, εμείς οι αυτοί ;», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση εκτιμά πως το πακέτο των πρόσφατων μέτρων κοστίζει 0,6% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020, ενώ από την πλευρά της η Κομισιόν θέτει τον πήχη των δημοσιονομικών επιπτώσεων μεταξύ 1,1% και 1,4% του ΑΕΠ εφέτος και ανάμεσα σε 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ το 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι εφέτος χωρίς τα μέτρα το πλεόνασμα θα έφτανε το 4,1% του ΑΕΠ επομένως με κόστος 0,6% το «πακέτο» χωράει ακριβώς στα δημοσιονομικά περιθώρια. Η Κομισιόν όμως κάνει τους λογαριασμούς της ξεκινώντας από πρόβλεψη 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. Όπως τόνισε επανειλημμένα, και στο παρελθόν οι θεσμοί διατύπωναν επιφυλάξεις επί των δημοσιονομικών οι οποίες τελικά δεν επιβεβαιώνονταν.

Ερωτηθείς για τα μεσαία στρώματα, ο υπουργός Οικονομικών το μόνον που είχε να πει είναι πως δεν υποφέρουν μόνον στην Ελλάδα, αλλά «σε όλο το δυτικό κόσμο», ενώ αναφορικά με τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φορολογικών βαρών, αντίτεινε πως αν και η κυβέρνηση Τράμπ και το δεξιό κόμμα της Ισπανίας μείωσαν τους φόρους, δεν προέκυψαν απτά οφέλη για τα λαϊκά στρώματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider