Για το Eurogroup του Λουξεμβούργου προετοιμάζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για το Eurogroup του Λουξεμβούργου προετοιμάζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Η έκθεση της Κομισιόν που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα εστιάζει στους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, λόγω των παροχών Τσίπρα.

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης να μην μετείχε χθες στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μετάσχει κανονικά στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 13 Ιουνίου.

Στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας ο Έλληνας υπουργός θα κληθεί να τοποθετηθεί για τα ευρήματα της έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας των θεσμών, που θα είναι αρνητική για τη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν πως προκειμένου να έχει τεχνοκρατική υποστήριξη για να «αποκρούσει» κάποιες εκ των δυσοίωνων προβλέψεων των θεσμών, ο κ. Τσακαλώτος έχει φροντίσει από τώρα να τον συνοδεύουν στελέχη με γνώση των φορολογικών και δημοσιονομικών θεμάτων.

Ένα εξ αυτών των στελεχών είναι ο εφοριακός Γιώργος Γερμανός, η οποίος υπηρετεί με απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος θα μεταβεί από τις Βρυξέλλες στο Λουξεμβούργο, για να συνοδεύσει τον υπουργό στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin.

Ο κ. Τσακαλώτος θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη, καθώς η έκθεση της Κομισιόν που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα εστιάζει στους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, λόγω των παροχών Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μεγαλύτερο τμήμα της έκθεσης καταγράφονται οι επιβαρύνσεις από τις νέες παροχές, αλλά και οι αστοχίες και οι κίνδυνοι στο φορολογικό πεδίο με αιχμή τη νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Πέραν των δημοσιονομικών η έκθεση εστιάζει στα προβλήματα στις αποκρατικοποιήσεις, με την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ.α.., στις καθυστερήσεις στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων, στη μηδενική πρόοδο ως προς το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, αλλά και στην υπέρβαση των στόχων για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Αυτό που θα καταδειχθεί στο Eurogroup του Ιουνίου είναι οι προθέσεις των δανειστών για το εάν θα δοθεί χρόνος προσαρμογής στη νέα κυβέρνηση ή θα της ζητηθούν απευθείας μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο οι θεσμοί τοποθετούν για εφέτος στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι στο 1,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider