Ελληνικά ομολόγα: Κερδίζουν σε εμπιστοσύνη, χάνουν σε εμπορευσιμότητα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικά ομολόγα: Κερδίζουν σε εμπιστοσύνη, χάνουν σε εμπορευσιμότητα
Αυτό που συνιστά μεγάλη διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι το ότι οι επενδυτές πλέον δεν συσχετίζουν την Ελλάδα με χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν διαρκώς δείχνει πως οι επενδυτές αισθάνονται πλέον άνετα να με το να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικά χρεόγραφα.

Αυτό δεν είναι παράδοξο και εξηγείται τόσο από την πλευρά των αποδόσεων, όσο και από την πλευρά της εμπιστοσύνης. Η πρώτη πτυχή έχει να κάνει με τις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας που οδηγούν τους θεσμικούς επενδυτές σε αναζήτηση υψηλότερων επιτοκίων. Όταν το bond έχει απόδοση -0,17%, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς δίνει απόδοση 3,06%, οπότε είναι πολύ πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Αυτό που συνιστά μεγάλη διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι το ότι οι επενδυτές πλέον δεν συσχετίζουν την Ελλάδα με χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έτσι, ενώ μέχρι και προ εξαμήνου η αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων συμπαρέσυρε και τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, αυτό πλέον δεν συμβαίνει.

Εάν και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου το ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς είχε σταθερά μια διαφορά απόδοσης 100 μονάδων βάσης από το αντίστοιχο ιταλικό, αυτή η διαφορά έχει πλέον μειωθεί στις 42 μονάδες βάσης και όλο και συρρικνώνεται.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική διότι πλέον οι επενδυτές αποσυνδέουν την Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Ιταλία και την αντιμετωπίζουν ως μια σχετικά ασφαλή επένδυση με συγκεκριμένες προοπτικές. Δηλαδή έχει κερδηθεί μέρος της εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, η εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με εκείνη των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Σήμερα το διαπραγματεύσιμο χρέος της χώρας μας ανέρχεται μόλις στο 21% του συνολικού χρέους. Πιο απλά, μόνον τα 75 δισ. ευρώ από τα 357 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους είναι διαπραγματεύσιμα, ενώ τα υπόλοιπα 282 δισ. ευρώ είναι δάνεια των μηχανισμών στήριξης, της Τράπεζας της Ελλάδος, ρέπος, κ.α. που δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές.

Ωστόσο, από αυτά τα 75 δισ. ευρώ του διαπραγματεύσιμου χρέους ένα ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ αφορά σε χρεόγραφα «παρκαρισμένα» στην ΕΚΤ και στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, σε ομόλογα που διακρατούν για λογούς ρευστότητας και κεφαλαίων τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και σε ομολόγα που συνιστούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Έτσι, περίπου 40 δισ. ευρώ είναι αμιγώς εμπορεύσιμα και μπορούν να αλλάξουν χέρια κατά τις ημερήσιες συναλλαγές. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ομολόγων σε μηναία βάση οι συναλλαγές που γίνονται σε όλες τις πλατφόρμες επί των ελληνικών ομολόγων ανέρχονται αθροιστικά σε μόλις 4 δισ. ευρώ, ήτοι στο 10% του συνολικού διαπραγματεύσιμου χαρτοφυλακίου χρέους.

Μάλιστα, σε ημερήσια βάση οι μέσες συναλλαγές επί των ελληνικών ομολόγων -σε όλες τις πλατφόρμες - αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ και κάποιες καλές ημέρες το ποσό αυτό διπλασιάζεται. Μέσα στο Μάιο μια τέτοια ημέρα ήταν η 21ηΜαΐου, οπότε έγιναν συναλλαγές συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider