Κίνδυνος να φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνδυνος να φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια

Η αποχή διαρκείας των δικηγόρων έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες φορολογούμενους με εισοδήματα από μισθώματα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει. Αν και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 270.000 δηλώσεις το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στην λύση για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Σημειώνεται πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2015 δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα ενοίκια από τους ενοικιαστές τους, για να μην πληρώσουν τον φόρο επί των ανείσπρακτων ενοικίων θα πρέπει, πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, να καταθέσουν στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Ωστόσο, η επί μακρόν αποχή των δικηγόρων δεν έχει επιτρέψει την έκδοση διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης και έχει καθυστερήσει αισθητά τις σχετικές διαδικασίες, οδηγώντας στο κίνδυνο εκατοντάδες φορολογούμενοι να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης το υπουργείο εξετάζει τις εξής λύσεις:

  • Να γίνουν αποδεκτές οι φορολογικές δηλώσεις τώρα στις περιπτώσεις με ανείσπρακτα ενοίκια, και τα σχετικά έγγραφα που προβλέπει ο νόμος να υποβληθούν σε ύστερο χρόνο.
  • Να δοθεί άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους, οργανωμένα στους δικηγόρους να λάβουν ειδική άδεια για τις συγκεκριμένες ενέργειες για τους πολίτες.
  • Να παραταθούν οι φορολογικές δηλώσεις των εν λόγω φορολογουμένων για όσο χρόνο χρειαστεί, για να καλυφθεί το όλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με μέλη της ΠΟΜΙΔΑ καμία από τις προαναφερόμενες λύσεις δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Στη βάση αυτή ζητούν η μη απόδοση ενοικίων να δηλώνεται με υπεύθυνη δήλωση και όχι με δικαστική απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider