Αυξάνουν τις αγορές ελληνικών ομολόγων οι επενδυτές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνουν τις αγορές ελληνικών ομολόγων οι επενδυτές
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού και του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είναι στις 40 μονάδες βάσης.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω αυξημένων αγορών από επενδυτές που βλέπουν θετικά την προκήρυξη προώρων εκλογών.

Το δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημειώνει απόδοση 3,04% και διαμορφώνεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου λήξης 2 Απριλίου 2024 διαμορφώνεται στο 1,91%, ήτοι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την έκδοση του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού και του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είναι στις 40 μονάδες βάσης, μετά το κάλεσμα του Ιταλού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι στην ΕΚΤ να εγγυηθεί το κρατικό χρέος, με τον Ολι Ρεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, να απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένη κίνηση.

Να σημειωθεί ότι το κόστος δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης υποχωρεί σε επίπεδα ρεκόρ, με τις αρνητικές αποδόσεις στη Γερμανία να οδηγούν τους επενδυτές σε αναζήτηση υψηλότερων επιτοκίων. Ενδεικτικά οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων υποχωρούσαν στο 0,736% και 0,879% αντίστοιχα σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider