Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία κυβέρνησης - Θεσμών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία κυβέρνησης - Θεσμών

Σαραντά οκτώ ώρες θα έχει στη διάθεση της η Κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους επικεφαλής των δανειστών προκειμένου να προλάβει το Εurogroup της Παρασκευής.

Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ.Βεσκουλέσκου καταφθάνει στην Αθήνα σήμερα το βράδυ, οπότε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει πιθανότατα την Τετάρτη το πρωί. Το χρονικό περιθώριο -παρόλο που τα τεχνικά κλιμάκια ήδη έχουν πιάσει δουλειά - που θα έχουν στη διάθεση τους είναι "ασφυκτικό" για να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση με δεδομένο ότι και η ίδια η Κυβέρνηση παραδέχθηκε μετά τις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον ότι σημαντικά ζητήατα παραμένουν ανοικτά.

Κομβικός θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων καθώς η παρουσία του στο νέο προγραμμα όπως δήλωσε χθες και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Π.Μοσκοβισί είναι απαραίτητη. Την ίδια στιγμή όμως το ΔΝΤ φαίνεται να είναι ο μοναδικός θεσμός που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις παρά τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις που δέχεται, επικαλούμενο την ανεπάρκεια των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με "μέτρα Μίκυ Μάους η Ελλάδα δεν μπορεί να φθάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Ετσι πιέζουν για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Η κόκκινη γραμμή των 9.100 ευρώ που έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών δεν διευκολύνει την προσέγγιση και την σύγκλιση των δύο πλευρών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η φημολογία περί απειλής παραίτησης του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση που παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απο την προηγούμενη εβδομάδα για τις προθέσεις του αυτές.

Το έδαφος είχε προετοιμαστεί κατάλληλα πριν από μία εβδομάδα περίπου με δημόσια παρέμβαση που είχε κάνει η ομάδα των 53 εντός του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι επέκριναν την Κυβέρνηση για υπερβολική ενδοτικότητα έναντι των δανειστών.

X.Z

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider