Εκλογές και αγορές ανοίγουν το δρόμο των αναβαθμίσεων για την Ελλάδα

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές και αγορές ανοίγουν το δρόμο των αναβαθμίσεων για την Ελλάδα
Το ενδεχόμενο αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας φαίνεται πως εξετάζουν επενδυτικοί οίκοι, καθώς οι πρόωρες εκλογές αλλά τα θετικά μηνύματα των αγορών δείχνουν να αλλάζουν το κλίμα

Στο στόχαστρο των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αυτή τη φορά με θετικό πρόσημο, βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς τις τελευταίες ημέρες δείχνει να διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία.

Το Χρηματιστήριο αλλά και η αγορά των ομολόγων εκτίμησαν πολύ θετικά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, γεγονός που οδήγησε σε «άλμα» το Γενικό Δείκτη και ταυτόχρονα σε ιστορικό χαμηλό τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ενδεικτικό είναι ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις μετά τις εκλογές το Χρηματιστήριο κατέγραψε άνοδο της τάξης του 8,4% και πλέον βρίσκεται μια ανάσα από τις 800 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν ψυχολογικό όριο.

Αντίστοιχα, στο μέτωπο των ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται μόλις στο 3,17% καθώς οι αποδόσεις μειώθηκαν σημαντικά με την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών.

Αυτή η διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης» από τις αγορές έρχεται να «κουμπώσει» με τις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς –επιτέλους- δείχνει να υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Η αναβάθμιση της Eurobank από την Fitch οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο που έχει κάνει η τράπεζα στον τομέα των NPE’s, δείχνοντας το δρόμο για τις άλλες τράπεζες. Αντίστοιχα, στο μέτωπο της Τράπεζας Πειραιώς, εντός των ημερών αναμένεται η ανακοίνωση του ντιλ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε ράλι τη μετοχή της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν πέσει στην αντίληψη των διεθνών αναλυτών που πλέον βλέπουν «με άλλο μάτι» την Ελλάδα. Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς στο insider.gr, το γεγονός ότι θα γίνουν εκλογές στις επόμενες εβδομάδες σημαίνει πως ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο και –με βάση το αναμενόμενο αποτέλεσμα- η χώρα θα έχει «ορατότητα» τουλάχιστον δύο ή τριών ετών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εκτίμηση των αγορών ότι η οικονομία θα επιταχυνθεί με την αλλαγή της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε σενάρια αναβάθμισης για την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, τα επόμενα ορόσημα για την Ελλάδα είναι στις 2 Αυγούστου από την Fitch, στις 23 Αυγούστου από τη Moody's και στις 25 Οκτωβρίου από S&P.

Αυτό σημαίνει ότι –αν γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα- οι οίκοι αξιολόγησης θα ενσωματώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκτιμήσεις τους και αυτό αναμένεται να επιδράσει θετικά στη τελική τους απόφαση. Δεν αποκλείεται πάντως –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- οι οίκοι να θεωρήσουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι τόσο σημαντικές για την οικονομία ώστε να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της χώρας ακόμη και πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider