Ώθηση σε μετοχές και ομόλογα από την προκήρυξη προώρων εκλογών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώθηση σε μετοχές και ομόλογα από την προκήρυξη προώρων εκλογών
Το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών ήλθε να διαλύσει τις ανησυχίες των επενδυτών και να καταδείξει πως η ΝΔ οδεύει για μια καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Η προκήρυξη προώρων εκλογών στην Ελλάδα για τον Ιούνιο σε συνδυασμό με το χθεσινό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και των αυτόδιοικητικών εκλογών, αναμένεται να λειτουργήσουν ως «ελατήρια» για μετοχές και ομόλογα.

Μέχρι και χθες οι επενδυτές θεωρούσαν πως μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν περισσότερο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φοβόντουσαν πως λόγω του κατακερματισμού του κοινοβουλίου η ΝΔ δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία. Το χθεσινό αποτέλεσμα ήλθε να διαλύσει τις ανησυχίες αυτές και να καταδείξει πως η ΝΔ οδεύει για μια καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Παράλληλα, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην καθυστερήσει την προκήρυξη εθνικών εκλογών και να μην προκαλέσει μια δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, εξαΰλωσε την αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις και καθάρισε το τοπίο για τους επενδυτές.

Αυτό που μένει να καταδειχθεί είναι το κατά πόσον η νέα προεκλογική περίοδος θα συνοδευθεί από νέες παροχές που θα θέσουν υπό πλήρη αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Ελλάδος να πιάσει εφέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί θα επιχειρήσουν να βάλουν φρένο σε μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι οι δημοσιονομικές παροχές που έχουν δοθεί μετά τις 7 Μάιου ξεπερνούν κατά πολύ το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο του 2019. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην οδηγηθεί η Ελλάδα στη θέση να λάβει μέτρα το φθινόπωρο για να καλύψει πιθανά δημοσιονομικά κενά που θα προκαλέσουν οι παροχές.

Μάλιστα, οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές καθιστούν πιο δύσκολες τις δημοσιονομικές αποκλίσεις, καθώς μπορεί τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να κράτησαν τα ποσοστά τους, ωστόσο η ενίσχυση των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων δεν επιτρέπει αυξημένη ευελιξία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider