Σενάριο αύξησης των κύριων συντάξεων κατά 50 ευρώ από το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάριο αύξησης των κύριων συντάξεων κατά 50 ευρώ από το 2020
Το ενδεχόμενο αύξησης της εθνικής σύνταξης για 2,4 εκατ. συνταξιούχους από το 2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο αύξησης της εθνικής σύνταξης για 2,4 εκατ. συνταξιούχους από το 2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ως μόνιμο μέτρο στήριξης όσων έχασαν σημαντικό μερίδιο του εισοδήματός τους την περίοδο της κρίσης.

Το σενάριο άφησε ανοικτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ανέφερε πως η αύξηση των 50 ευρώ θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.

Για τους τελευταίους δε, επεσήμανε πως η αύξηση θα αντιπροσωπεύει περί το 10% της σύνταξής τους (εφόσον λαμβάνουν 500 ευρώ μηνιαίως).

Αξίζει να σημειωθεί πως το σενάριο αυτό είχε εξεταστεί από τους επιτελείς της οδού Νίκης, οι οποίοι είχαν προκρίνει την αύξηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ κατά περίπου 40 ευρώ, μόνο για όσους εισπράττουν κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η εθνική σύνταξη, που συνιστά την καθαρή συμμετοχή του κράτους στη συνταξιοδοτική παροχή του ΕΦΚΑ, είναι σταθερού ποσού για όλους από το 2016 (όταν ψηφίστηκε o νόμος Κατρούγκαλου) και ανέρχεται στα 384 ευρώ για όσους έχουν τουλάχιστον 20ετία ασφαλισης και στα 345 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.

Η εθνική σύνταξη αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται το σύνολο της σύνταξης, καθώς σε αυτή προστίθεται n ανταποδοτική, που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχει καταβάλει ο εκάστοτε ασφαλισμένος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider