Κομισιόν: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό

Συγκρατημένα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των Θεσμών να δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μετά την «πρόοδο» που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά τις «εποικοδομητικές συνομιλίες» που έγιναν στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε το «μομέντουμ».

«Σήμερα και αύριο» οι επικεφαλής της αποστολής επιστρέφουν στην Αθήνα με στόχο «την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο κ. Σχοινάς ενώ χαρακτήρισε το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Άμστερνταμ μια «σημαντική στιγμή» για να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί».

Ερωτηθείς αν αποκλείει την περίπτωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από την Παρασκευή, ο ίδιος υπογράμμισε πως η Κομισιόν δεν θα προβεί σε «εικασίες» αναφορικά με «ημερομηνίες», ενώ προσέθεσε πως οι συζητήσεις προχωράνε «καλά» και αναζητείται μια συμφωνία σ’ ένα πακέτο μέτρων «αξιόπιστο» και «κοινωνικά δίκαιο», επαναλαμβάνοντας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία του Αυγούστου πρέπει να γίνουν «σεβαστοί».

«Εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές και τους άλλους θεσμούς για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το "μομέντουμ"», τόνισε ο Μ. Σχοινάς, συμπληρώνοντας πως «η επιτυχία» της αποστολής εξαρτάται από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή».

Από πλευράς της η ελληνική κυβέρνηση καλείται μέσα σε 12 ημέρες, ήτοι το αργότερο έως τη Μεγάλη Παρασκευή, να ολοκληρώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους θεσμούς, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από τα ακανθώδη ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού και «προληπτικά» μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ!

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων απασχολεί σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το πρωί της Δευτέρας, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε πως κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ξεκαθαρίσθηκε στην Ελλάδα πως προκειμένου να μετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να προσδιορισθεί ένα προσθετό πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων πέραν του υπό διαπραγμάτευση πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Για να γεφυρωθεί η διαφορά σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και να ξεπερασθεί το αδιέξοδο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η Ευρωζώνη πρότεινε να προσδιορισθούν από την ελληνική πλευρά μέτρα σύγκλησης 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνον εάν διαφανεί πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ελληνική πλευρά πείσθηκε για το θέμα των «μέτρων σύγκλισης» όχι μόνον διότι δέχθηκε τεράστια πίεση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble, αλλά κυρίως επειδή τις ξεκαθαρίσθηκε τόσο από την πλευρά της Γαλλίας όσο και από την Ευρωζώνη ότι «εάν δεν παρθούν τώρα τα μέτρα, αργότερα ο λογαριασμός θα είναι τεράστιος και μη διαχειρίσιμος.

Οι πιστωτές οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για πιθανές «πολιτικές επιπλοκές» φαίνεται να έχουν αποσαφηνίσει στην κυβέρνηση πως πιθανά πισωγυρίσματα δεν θα γίνουν αποδεκτά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιστρέφουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, εστιάζοντας στη μείωση του αφορολογήτου και στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider