Αυξήθηκαν το Μάρτιο τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξήθηκαν το Μάρτιο τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
Η κυβέρνηση αφήνει απλήρωτες μεγάλες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του Δημοσίου.

Μπορεί η κυβέρνηση να μοιράζει παροχές, ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει απλήρωτες μεγάλες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του Δημοσίου.

Στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον Μάρτιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν σε σχέση με το Φεβρουάριο και ανήλθαν σε 1,790 δισ. ευρώ, από 1,665 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται μια μείωση στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, από τα 488 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 417 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, αλλά και μια σταθερή ροή χρηματοδότησης για πληρωμές εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Αθροιστικά το Μάρτιο έγιναν πληρωμές 57,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, έναντι 54,6 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να μηδενίσει τα «φέσια» του δημοσίου από το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια, καθώς αυτό κρίθηκε αδύνατο, η δέσμευση μετατέθηκε για τα τέλη του 2019.

Οι νεότερες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αφορούν σε μηδενισμό του στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και κυρίως στην αποφυγή δημιουργίας νέων, χωρίς όμως να έχει τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider