«Στεγνώνουν» τα ταμεία του Δημόσιου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στεγνώνουν» τα ταμεία του Δημόσιου

Σε κατάσταση που δεν επιτρέπει «ακροβασίες» βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, όπως προέκυψε από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Στη σύσκεψη εξετάσθηκε η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ρευστότητα του Δημοσίου και οι επιλογές που υπάρχουν για εξοικονομήσεις και μεταθέσεις πληρωμών.

Σημειώνεται πως στις αρχές Μαρτίου τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούσαν τα 6,058 δισ. ευρώ, έναντι 5,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης ήταν στα 5,4 δισ. ευρώ, από 4,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα 658 εκατ. ευρώ, από 706 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι θεσμοί εμφανίζονται να θεωρούν πως η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα έως και τον Ιούνιο χωρίς να ξεμείνει από ρευστό, με τη δημιουργία ωστόσο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν συμμερίζεται την εκτίμηση αυτή, καθώς η δυνατότητα άντλησης πόρων από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης είναι πλέον περιορισμένη όπως και η δυνατότητα αύξησης των υπερήμερων χρεών με τη μεταφορά πληρωμών στο μέλλον.

Η οριακή ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου πιέζει προς την κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα στο κοντινό μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider