Bloomberg για δημοσιονομικούς στόχους: Η Ελλάδα κινδυνεύει να φανεί ασυνεπής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg για δημοσιονομικούς στόχους: Η Ελλάδα κινδυνεύει να φανεί ασυνεπής
Το Bloomberg αποκωδικοποιεί τα «σινιάλα» που έστειλαν προς την Αθήνα την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι.

Για τον κίνδυνο να χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και κατ’ επέκταση τα spreads να πάρουν ξανά την ανιούσα, προειδοποίησε την Ελλάδα το Eurogroup της Πέμπτης.

«Καθώς δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την έξοδό της από το πρόγραμμα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να φανεί ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς τους θεσμούς», γράφει το Bloomberg, αποκωδικοποιώντας τα «σινιάλα» που έστειλαν προς την Αθήνα οι Ευρωπαίοι.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το πακέτο προεκλογικών παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυξάνει τον κίνδυνο η Ελλάδα να χάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε μετά το πέρας του Eurogroup, ξεκαθάρισε πως οι παροχές οδηγούν εκτός του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την Ελλάδα φέτος.

O επικεφαλής του ESM αποσαφήνισε πως οι παροχές που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση οδηγούν σε σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις. «Ανησυχούμε γι’ αυτό. Δεν έχουμε μια πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική μας πρόβλεψη υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση», ανέφερε σχετικά. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η σύνθεση του πακέτου μέτρων είναι προβληματική. «Τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα», είπε.

Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα άλλαξε μονομερώς του δημοσιονομικούς κανόνες είπε ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Συγκεκριμένα απάντησε τα εξής: «Η χώρα διατηρεί στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβητήθηκε ο στόχος για εφέτος. Γνωρίζετε ότι για το 2020 η Ελλάδα προτείνει μια χρήση του ταμειακού αποθέματος για να μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως εκείνος προσωπικά τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου, καθώς είναι κάτι που στηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Όμως στο σημείο αυτό είπε πως η πρόωρη αποπληρωμή απαιτεί να δοθούν συγκεκριμένες εγκρίσεις από τα κράτη μέλη που μετέχουν στον EFSF και τοβESM. «Το αν γι’ αυτό υπάρχει αντίκτυπος από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να περιμένουμε να το δούμε», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider