Οι δημοσιονομικές αποκλίσεις φέρνουν πιο κοντά τις εθνικές εκλογές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι δημοσιονομικές αποκλίσεις φέρνουν πιο κοντά τις εθνικές εκλογές
Στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου πιθανότατα θα ζητηθεί από την Ελλάδα να λάβει μέτρα που θα «εξαλείφουν» τις δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Σημαντικός καταλύτης που θα φέρει πιο κοντά τις εθνικές εκλογές μπορεί να αποδειχθεί το Eurogroup, το οποίο χθες αποδοκίμασε τις παροχές Τσίπρα και δια στόματος του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για αποκλίσεις από τους στόχους που θα πρέπει να διορθωθούν.

Το Eurogroup εξελίχθηκε σε «Βατερλό» για την κυβέρνηση, καθώς πριν ακόμη από τις Ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι δεν δίστασαν να υποδείξουν τα λάθη στην πολιτική Τσίπρα και να ξεκαθαρίσουν πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν θα αφεθούν ανεξέλικτοι να θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.

Εκείνος που εισέπραξε ένα ηχηρό χαστούκι είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος την Τετάρτη υποστήριζε πως η κυβέρνηση διέθετε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τις παροχές, για να λάβει την Πέμπτη το βράδυ μια ηχηρή διάψευση δια στόματος Κλάους Ρέγκλινγκ.

Να σημειωθεί πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επιτεθεί μέσω twitter στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για τις αρνητικές δημοσιονομικές παρενέργειες του πακέτου π[παροχών.

«Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δίκης του θητείας ως υπουργός Οικονομικών, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας προϋπολογισμό και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει», είχε αναφέρει το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσακαλώτος.

Την απάντηση την έλαβε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μετά το Eurogroup αποσαφήνισε πως η προκαταρκτική πρόβλεψη των θεσμών υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση. Δηλαδή είπε το προφανές, πως τα μέτρα Τσίπρα «ξεχείλωσαν» το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Το ύψος της απόκλισης θα γίνει γνωστό στις 5 Ιουνίου όταν και οι θεσμοί δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεση τους για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος. Αυτή η έκθεση θα παρουσιασθεί στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και στο οποίο πιθανότατα θα ζητηθεί από την Ελλάδα να λάβει μέτρα που θα «εξαλείφουν» τις δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider