Νέο σήμα κινδύνου για τις παροχές της κυβέρνησης εκπέμπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Αθήνα δεν έχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές», δηλώνει σήμερα στους Financial Times ο κεντρικός τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας ό,τι δήλωσε και χθες, Τετάρτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το πακέτο των προεκλογικών παροχών, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την ερχόμενη εβδομάδα, μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times.

«Τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα – εξαιρείται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους – υποχώρησε κατά 0,5% του ΑΕΠ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018», δηλώνει ο διοικητής της ΤτΕ και προβλέπει πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς ενόψει των εθνικών εκλογών, οι οποίες προγραμματίζονται τον Οκτώβριο, θα μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές», επαναλαμβάνει ο κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει πως «η κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να συλλέξει φόρους, με τον ίδιο ρυθμό όπως πέρυσι».