ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: 571.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό έως 500 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: 571.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό έως 500 ευρώ
Περισσότεροι από 571.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι αμείβονταν με μισθό κάτω των 500 ευρώ το 2018, ενώ 251.000 άτομα λάμβαναν αποδοχές μικρότερες των 250 ευρώ, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ.

Περισσότεροι από 571.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι αμείβονταν με μισθό κάτω των 500 ευρώ το 2018, ενώ 251.000 άτομα λάμβαναν αποδοχές μικρότερες των 250 ευρώ, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2019 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

«Οι ροές απασχόλησης των τελευταίων ετών δημιουργούν αισιοδοξία, ωστόσο η κατάσταση της αγοράς εργασίας σε όρους ποιότητας νέων θέσεων εργασίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέχει από το να θεωρείται ικανοποιητική» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού σε 650 ευρώ μικτά ή κατά 10,9% και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών, αντισταθμίζουν περίπου το μισό της αρχικής μισθολογικής μείωσης των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Στην έκθεση παρουσίαζονται οι αδυναμίες της κοινωνικής πολιτικής και η περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ της εργασίας στην Ελλάδα, ενώ αναφορές γίνονται και για την ιδιαίτερα εύθραυστη χρηματοοικονομική θέση των νοικοκυριών, λόγω αρνητικών νέων αποταμιεύσεων και χαμηλού επιπέδου εισοδημάτων σε σχέση με τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρονται τα εξής:

- Το 2018 ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας συνέχισε τη σταθερή θετική του πορεία. Ωστόσο, παρατηρείται μια συνεχόμενη δυναμική απόκλισης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και τα κράτη-μέλη της νότιας περιφέρειάς της.

- Δεδομένης της εξάρτησης της δυναμικής της οικονομίας από την εγχώρια κατανάλωση, η χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών περιορίζει τις προσδοκίες αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

- Από το 2014 και μετά οι δείκτες φτώχειας και οικονομικής ανισότητας σημειώνουν βελτίωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού εμφανίζει σταθερή υποχώρηση επί τρία συναπτά από 36% το 2014 σε 34,8% το 2017.

- Οι εμπειρικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν την πάγια θέση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ότι οι ασκούμενες πολιτικές των ΠΟΠ δεν ενεργοποίησαν διαρθρωτικούς και τεχνολογικούς μετασχηματισμούς που να συμβάλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού υποδείγματος. Αντιθέτως, η συμπίεση του μισθολογικού κόστους και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ευνόησε την ανάπτυξη δραστηριοτήτων χαμηλού τεχνολογικού επιπέδου.

- Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν, αλλά η επίδρασή τους στο ΑΕΠ ήταν σχεδόν μηδενική, λόγω αντίστοιχης αύξησης των εισαγωγών. Η διάρθρωση του παραγωγικού τομέα δεν επιτρέπει την επίτευξη διατηρήσιμου εμπορικού πλεονάσματος, λόγω της μεγάλης εξάρτησής του από τις εισαγωγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider