Παροχές και διεθνές κλίμα «πιέζουν» Χρηματιστήριο και ομόλογα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παροχές και διεθνές κλίμα «πιέζουν» Χρηματιστήριο και ομόλογα
Η αγορά δίνει μάχη για να μην χάσει τα επίπεδα των 730 μονάδων υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές και στη μετοχή της ΔΕΗ. Ανεβαίνουν, την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων.

Διευρύνονται οι πιέσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Αρνητικά στο κλίμα επιδρά και η εικόνα επιδείνωσης στην εγχώρια αγορά ομολόγων, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το προεκλογικό πακέτο παροχών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα, προς ψήφιση στη Βουλή.

Η αγορά δίνει μάχη για να μην χάσει τα επίπεδα των 730 μονάδων υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές και στη μετοχή της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, στις 12:30, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 730,66 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,74%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,55 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,95%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,19%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (+0,67%) και της Aegean Airlines (+0,61%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-6,83%), της ΔΕΗ (-3,38%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,43%) και της Viohalco (9-2,28%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου(+0,77%) και των Τηλεπικοινωνιών(+0,09%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών(-1,63%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,25%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Eurobank με 3.955.937 και 1.015.010 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 8,053 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 1,079 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 25 μετοχές, 65 πτωτικά και 21 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Mermeren+3,46% και Ιατρικό +3,33%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ίλυδα -17,32% και Επίλεκτος-13,33%.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ομόλογα

Συνεχίζονται, την ίδια ώρα, οι ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,568%, από 3,26% πριν μια εβδομάδα, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου ανέρχεται στο 2,46%, από 2,14% πριν από μια εβδομάδα.

Η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών φαίνεται πως οδηγεί για τον Ιούνιο την επομένη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου, με την προϋπόθεση πως τότε οι συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα τοποθετηθούν οι θεσμοί και το Eurogroup στις ελληνικές παροχές.

Δεδομένου ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δώσουν στη δημοσιότητα στις 5 Ιουνίου οι θεσμοί θα αποτυπώνει αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, κάποιοι προεξοφλούν το πάγωμα της δεύτερης επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομολόγα που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες, τα γνωστά ομόλογα SMPs και ANFAs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider